Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kincsként őrzi a vándordíjat
Gyenese Zoltán 1952-ben kapta a „Sopron legjobb úszójának” járó vándordíjat. Fotó: Pluzsik Tamás

A Gyenese család volt a Rókalyuk vendéglő utolsó tulajdonosa

Kincsként őrzi a vándordíjat

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Gyenese Zoltán középiskolai tanulmányait a soproni Szent Asztrik Katolikus Gimnáziumban (a mai Roth-középiskola) kezdte, majd annak államosítása után, 1952-ben a Berzsenyi-gimnáziumban érettségizett. Bár fizikus szeretett volna lenni, de mint egykori magánvendéglősnek a „priuszos” fia, nem vették föl, így volt tanára, Augusztinovicz Elemér tanácsára a gödöllői Agrártudományi Egyetemre felvételizett, ahol 1958-ban szerzett diplomát. Később tanári, majd mezőgazdasági gépészmérnöki diplomákkal is gyarapította tudását. Volt banki hitelügyintéző, a fertői nádgazdaság kerületi vezetője, géptan-metodikát oktató egyetemi adjunktus, majd 1994-ben egy nagyvállalat műszaki vezetőjeként ment nyugdíjba.

– Apai székely felmenőimet Mátyás király telepítette a ma már lakatlan Pusztaszentpéterre – kezdte Gyenese Zoltán. – Ez az egykoron virágzó Zala megyei falu a magyarok határvédelmi területe, a gyepű vidéke volt. Gyenese Gábor nagyapám a feleségével, Páti Eszterrel együtt az 1920-as évek elején kivándorolt Amerikába, és a detroiti Ford gyárban dolgozott. Amikor hazajöttek, az ott összerakott pénzből megvásárolták a Katafa–Nádasd–Körmend útkereszteződésben lévő, úgynevezett beálló csárdát. Amikor a nagyszülők meghaltak, József nagybátyám vitte tovább a csárdát, édesapám, Gyenese Lajos pedig előbb ott, majd különböző helyeken pincérkedett. Sopronba került, a Hátsókapuban lévő, jó hírű Rókalyuk vendéglőbe, ami abban az időben Kellner István tulajdonában volt. 1932-ben váratlanul meghalt a vendéglő tulajdonosa, édesapám pedig a gyászév leteltét követően feleségül vette az özvegyet, így lett az én édesanyám Kornfeind Ágnes. Gyerekként éltem meg a Müller Paulin utca 4. szám alatti (ma Hátsókapu – a szerk.) egykori Rókalyuk vendéglő 20. századi virágkorát.

– Anyai nagyapám, Demetrius Kornfeind nagygazda volt a zömében horvátok lakta Veliki Borištof-ban, azaz Szabadbárándban – folytatta Gyenese Zoltán. – Nagy köztiszteletnek örvendett, volt a falu polgármestere is. Anyámék hatan voltak testvérek, közülük többen is Sopronban tanultak, így édesanyám is, aki kereskedelmi iskolát végzett, majd később a vendéglőben nagy szakértelemmel vezette a konyhát. Drága jó anyám 1951-ben meghalt, nagy trauma volt számára a vendéglő államosítása, amit csak néhány héttel élt túl. Édesapám csak a MÉH-telepen tudott elhelyezkedni rakodómunkásként, majd nagy nehezen visszakerülhetett a szakmájába. Én magam évtizedek óta nem Sopronban élek, de az egyik legbecsesebb kincsem az a vándordíj, melyet Friedrich Árpád alapított „Sopron legjobb úszójának” – én nyertem meg utoljára, 1952-ben.

Családi háttér 1934-ben született Sopronban. Édesapja az egykori Rókalyuk vendéglő tulajdonosa volt, ahol édesanyja is dolgozott. Felesége a Tervhivatalban volt adminisztrátor, majd a Magyar Bankszövetségtől ment nyugdíjba. Bár Budapesten is van lakásuk, az év jelentős részét Révfülöpön töltik.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.