Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kihaló szakma képviselője
Czencz Sándor Fotó: Pluzsik Tamás

Czencz Sándor alkalmazkodott változó világunkhoz

Kihaló szakma képviselője

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Vannak kihaló, új és túlélő szakmák. Ez utóbbiak közé sorolható az irodagép-műszerész szakma, mely az elmúlt évtizedekben, elsősorban az elektronika és a számítástechnika térnyerésével, teljesen átalakult. Czencz Sándor a szakma egyik utolsó soproni képviselője.

– Hogy miért éppen irodagép-műszerész lettem? – tette föl mintegy magának a kérdést Czencz Sándor. – 1967-ben érettségiztem a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, és mindenképpen valamilyen műszaki pályán szerettem volna elképzelni a jövőmet. Édesapám a postaigazgatóság jogásza volt, ami nem volt kimondottan előny az egyetemi felvételinél, hisz abban az időben a munkás–paraszt származást preferálták.

Egy alkalommal, talán kíváncsiságból, bementem a Mátyás király utcában lévő Irodagéptechnika Vállalathoz, melynek akkor Luka József volt a vezetője, a klasszikus, mechanikus pénztárgépeknek pedig Brunner János volt a nagy varázslója, aki később disszidált, és a stuttgarti Mercedes autógyárnak lett a megbecsült szakembere. Mondhatom, hogy elsősorban ők szerettették meg velem ezt a szakmát, tőlük tanultam meg a szerteágazó szakmai gyakorlatot is, míg tanulóként az elméleti oktatásra Budapestre kellett járnom.

Czencz Sándor először az írógépek javítására specializálódott, hisz akkor még voltak gépírónők, akik hihetetlen gyorsasággal ütötték a kis- és nagykocsis írógépeket, ennél fogva gyakori volt azok meghibásodása.

– Összeakadt, elgörbült betűkarok, csúnya íráskép, ma már elmagyarázni is nehéz egy fiatalnak, hogy például mi az a hibajavító szalag – mesélte Czencz Sándor. Mintegy szemléltetésként házi múzeumából elővett egy muzeális, igazi ritkaságnak számító, úgynevezett mutatópálcás Mignon írógépet, mellétett egy „újabb” darabot, amely „csak” nyolc­van­éves, majd a sort kiegészítette egy félasztalnyi méretű, mechanikus számológéppel. – Talán ez a kedvencem, ugyanis amikor még inas voltam, ezt a Comptometer márkájú, amerikai gyártmányú, csak összeadni és kivonni tudó masinát, mely a városi adóhivatalban szolgált, még jó néhányszor javítottam is, ugyanis időnként összeakadtak a tárcsái. És ugyan ki emlékszik ma már a tekerős számológépekre, az óriási Robotron könyvelőgépekre vagy éppen a csodaszép, vörösréz, bolti kasszagépekre? Szinte egyik pillanatról a másikra mindent felülírt előbb az elektronika, majd a számítástechnika.

Természetesen Czencz Sándor is alkalmazkodott a modern kor kihívásaihoz, ma már kollégáival számítógépeket, adóhivatalhoz bekötött pénztárgépeket javítanak, de mint mondta, a lelke mélyén megmaradt klasszikus értelemben vett irodagép-műszerésznek, akinek a szíve hevesebben kezd dobogni, ha meglát egy tekerős Brunsvigát vagy Trimuphatort…

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.