Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kacskaringós úton Sopronba
Tessényi István Fotó: Pluzsik Tamás

A ’70-es években részt vett a fedett uszoda tervezésében

Kacskaringós úton Sopronba

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Tessényi István 1975-ben végzett az Erdészeti és Faipari Egyetemen, ahol faipari üzemmérnöki diplomát szerzett. Ezt követően a Soproni Tervező Irodában dolgozott statikus szerkesztőként. Barátai, ismerősei csak Samnek szólítják.

– Apám felmenői Bácskából származnak, sajnos a mai Szerbiában már nem is létezik az a település, ahol az egykori családi fészek volt – kezdte Tessényi István. – Később aztán a család Baján telepedett le, ugyanis itt is voltak házaik és szőlőik. Változatos életpálya jellemző a család tagjaira: dédapám nagybáty­ja, Girk György pécsi püspök volt, akit a Vaskorona-rend I. osztályú lovagjaként IX. Piusz pápa római gróffá nevezett ki. Dédapám, Lakner Sándor jogot végzett, és a 19. század végén nevezték ki Baja város főjegyzőjének. A családnevünket is ő magyarosította, fölvette a felesége, Tessényi Etelka családnevét. Sándor nagyapám hivatásos katonatiszt volt, végigharcolta az első világháborút, majd átkerült a rendőrség állományába, onnan is ment nyugdíjba mint Baja rendőrkapitánya. A nagyanyámat Windisch Gizellának hívták, postáskisasszonyként harcias asszony lehetett, ugyanis a családi legendárium szerint a pisztoly mindig a keze ügyében volt, még éjszaka a párnája alatt is. Baja környékén abban az időben még betyár világ volt…

– Édesapám az utolsó békeévben, 1938-ban iratkozott be a soproni József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem erdőmérnöki karára – folytatta Tessényi István. – Itt ismerkedett meg az édesanyámmal, Ullrich Etelkával, akinek a szülei a trianoni döntést követően telepedtek át a határtól mindössze néhány kilométerre lévő Darufalváról (Drassburg) Sopronba. Sokszor elgondolkozom azon, hogy milyen kacskaringós úton lettem lokálpatrióta soproni, hisz apám családja a Délvidékről, édesanyám famíliája pedig a Felvidékről származik. Engem pedig már ezer és egy szál köt Sopronhoz, túl azon, hogy itt születtem, mégpedig a nagyanyámék lakásában, a Móricz Zsigmond utcában. Hogy egy még aktuálisabbat mondjak: éppen most bontják az 1977-ben átadott fedett uszodát, melynek tervezési munkáiban én is részt vettem. Ha valamire, akkor erre nagyon is igaz: az egyik szemem sír, a másik pedig nevet.

Családi háttér

 1951-ben született Sopronban. Édesapja erdőmérnökként dolgozott a soproni műszaki erdészetnél. Édesanyja adminisztrátor volt az Ingatlankezelő Vállalatnál. Nóra lánya idegenforgalmi közgazdász, András fia műszaki menedzser, az egyik legsikeresebb, nemzetközi hírű startup vállalkozás ügyvezető–társtulajdonosa. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.