Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Inzulinhiány

| Tallózó

Az inzulin és a cukorbetegség összekapcsolódó fogalmak.

A cukorbetegség összes fajtájánál valami az inzulinnal „nem stimmel”. Persze, hogy mi, az nagyon is különböző. Az minden esetben közös, hogy a sejtjeinken nincs vagy nem megfelelő az inzulinhatás diabetesben. Emiatt a sejtek nem vagy nem elég jól veszik fel a vérből „üzemanyagukat”, a cukrot. A sejtek éheznek, a vérben pedig cukorfelesleg marad.

A klasszikus (úgynevezett 1-es típusú) cukorbetegségben egyszerűen nincs (vagy alig van) inzulintermelés. Inzulinpótlás nélkül hetek, hónapok alatt összeomlana szervezetünk energiarendszere és… meghalnánk. Figyelem! Van, hogy az abszolút inzulinhiány csak évek alatt válik nyilvánvalóvá (ez az úgynevezett LADA típus), de célzott vizsgálatokkal ez sokkal korábban tisztázható. Ilyenkor is az inzulinpótlás (és az önmenedzselési képesség megszerzéséhez tanulás és tanulás) az egyedül észszerű, célszerű lépés.

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Az éltető szeretet erejével

2019. 12. 18. | Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Minden nap tegyen...

2020. 01. 22.

Minden nap tegyen valamit önmagáért! A testi, lelki, szellemi egészségéért a legtöbbet önmaga teheti. Dobja sutba a török időkből ránk ragadt kesergést és… cselekedjen!