Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hogyan kering?

Egészségsarok SopronÉRt

Hogyan kering?

| dr. Tschürtz Nándor | Tallózó

Arról, hogy a vér hogyan kering bennünk, alig néhány száz éve van hitelesnek látszó képünk.

Azóta bizonyos, hogy a szív mint egyfajta központ pumpálja (de legalábbis vezérli) ereinkbe a vért, ráadásul elég különös úton. Szívünk ugyanis két félre oszlik. A bal szívfelünk a testünkbe juttatja az oda a tüdőből érkező, oxigénben felfrissült vért. A szívből kiinduló vastag locsolótömlőszerű főütőér fokozatosan kisebb ágakra oszlik, és végül minden szervünkben parányi hajszálerekben történik testi sejtjeinknek az oxigén- és tápanyag-szolgáltatás.

A hajszálerek területéről pedig fokozatosan egyre nagyobb visszerekbe összegyűlve szállítódik vissza az „elhasznált” vér a jobb szívfelünkbe. A hajszálerekig ütőerekről beszélünk, a hajszálerektől vissza a visszerek (vénák) rendszere következik. A két érszakasz funkciója, szerkezete és betegségei különbözőek.

A jobb szívfélbe visszajutó visszeres (vénás) vért a szív a tüdőnkbe pumpálja, ahol az oxigénnel frissül, majd a tüdőből visszajut a bal szívfelünkbe, és… kezdődik minden elölről.

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Sokoldalú sportember

Sokoldalú sportember

2023. 01. 18. | Pluzsik Tamás

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek ó...