Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hofferék a dob szerelmesei
A dobok mögött Hoffer Gergely és Hoffer Péter Fotó: Pluzsik Tamás

Hofferék a dob szerelmesei

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Hoffer Péter ma az ország egyik legelismertebb dobosa, egyúttal zenetanárként sok-sok tehetséges fiatal felfedezője. Gergő fia szintén zenei pályára készül.

Hoffer Péter dobos, zenetanár, a Moby Dick együttes egykori tagja, a Hungarica alapítója és egyik dalszerzője, Rúzsa Magdi zenekarának dobosa, hangszerbolt-tulajdonos, nem utolsó sorban pedig a zenét sok-sok gyerekkel megszerettető, őket a dobolás összetett, változatos világába bevezető HofferSuli alapítója.  

– Különösebb zenei „előzménye” nincs a családunknak – kezdte Hoffer Péter. – Édesapám pincér volt, mégpedig a szakmájának az egyik legkiválóbbja, és ezt nem én mondom, hanem az egykori kollégái. Pontosítanom kell, ugyanis édesapám kedvtelésből időnként zenélt, méghozzá nem is rosszul: gitározott, tangóharmonikázott, és természetesen dobolt is. Talán ötéves lehettem, amikor ő hivatalos úton Rotterdamba került, ahol egy nívós vendéglátóhely pincére volt. Egy alkalommal, amikor édesanyámmal meglátogattuk, apám meglepett engem egy gyerek dobfelszereléssel, amivel nekem hihetetlen nagy örömet okozott, hisz addigra én már dobverővel szétvertem három vagy négy puffot, meg még sok mást is.

– Hosszú út vezet odáig, hogy valakiből egy elismert zenekar dobosa lehessen, és a saját zeneiskolájában fiatal tehetségeket is oktathasson – folytatta Hoffer Péter. – Az én esetemben ez az ív Duduczné Éva néni soproni stúdiójától a bécsi American Institut of Music-on keresztül vezetett, ahol az intenzív doboktatás mellett zeneelméletet, zenetörténetet és zenei menedzsmentet is tanultam. Ezeknek jó hasznát veszem zenészként csakúgy, mint a soproni nyár egyik kiemelkedő zenei programja, a Sopron Zenél! fesztivál egyik szervezőjeként is, ami idén a járványügyi rendelkezések miatt sajnos elmarad.

– Ezzel a szülői háttérrel meglehetősen nehéz lett volna kikerülni a zenei pályát, őszintén szólva eszembe sem jutott – kapcsolódott a beszélgetésbe a családi ház egyik stúdióvá alakított helyiségében Gergő, aki Overdose nevű zenekarával első nyilvános fellépésére készül. – Mindössze annyi apró „lázadásom” volt, hogy egy darabig gitároztam, de ez is inkább eltévelyedés volt a dobok mellől, hisz amióta az eszem tudom, dobokkal vagyok körülvéve, körülöttem pedig csak dobolnak, immáron az öcséim, Boldizsár és Péter is. Apunak tetszik, amit csinálunk, ami nagy dolog, mert pusztán szeretetből ő nem szokott dicsérni bennünket, ugyanis amilyen jó tanár, olyan kritikus is...

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.