Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hazajár Sopronba
Baraksó János a botanikus kertben álló totemoszlopnál Fotó: Pluzsik Tamás

1956-ban megszervezte a főiskola fegyveres őrségét

Hazajár Sopronba

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának évnyitóján vette át gyémántoklevelét Baraksó János. Az erdőmérnök szervezője és jelenleg is elnöke a Roller Kálmánról elnevezett ösztöndíjnak, mely minden évben a Soproni Egyetem három–három erdőmérnök hallgatójának nyújt anyagi támogatást. 

– Szüleimnek tizenhárom hold földjük volt, abból élt a család. Ha nem is voltunk jómódúak, arra mindig áldoztak a szüleim, hogy én tanulhassak – kezdte Baraksó János. – A nyíregyházi evangélikus Kossuth Lajos gimnáziumban érettségiztem, majd felvételt nyertem a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem gépészmérnöki karára. A kollégium közelében egyik este a diáktársaim nagy tüzet raktak, én pedig éppen arra sétáltam. „Hozd ide az orosz tankönyved és hajítsd be te is a tűzbe” – mondták, és én megtettem. Persze ez hamar a hatóság tudomására jutott, s már aznap éjfélkor hivatott a dékán, hogy amilyen gyorsan csak tudom, hagyjam el az egyetemet, sőt Miskolcot is. Reggel ötkor fölültem a vonatra, de nem haza mentem, hanem a nagyszüleimhez, Sóstóhegyre – féltem, hogy utánam nyúl az ÁVO.

Baraksó János ezek után nem folytathatta egyetemi tanulmányait, annak is örülnie kellett, hogy a Nyíregyházi Vízügyi Igazgatóságnál munkát kapott.
– Az élethez szerencse kell, szoktam mondani, hát nekem az volt, ugyanis a főnökömnek még Selmecbányán évfolyamtársa volt Sébor János, aki akkor a soproni Erdőmérnöki Főiskola Földméréstani Tanszékének volt a professzora – folytatta Baraksó János. – Valószínűleg az ő segítsége is hozzájárult ahhoz, hogy 1951 szeptemberének végén megkezdhettem erdőmérnöki tanulmányaimat. Minden rendben ment 1956-ig, a forradalom alatt én voltam a főiskola fegyveres őrség megszervezője, majd amikor bejöttek az oroszok, társaimmal együtt én is elindultam a nagyvilágba.

Baraksó János 1959-ben vette át erdőmérnöki diplomáját Vancouverben, a University of British Columbia Sopron divízióján, majd földkémiai tudományokból kandidátusi fokozatot szerzett, alapító tagja lett a Nemzetközi Földkémiai Kutató Szervezetnek, több nagy cégnek volt a szaktanácsadója és társigazgatója, saját vállalatot is alapított, évekig elnöke volt a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesületnek, jelenleg is aktív a szakmájában. Korábban kitüntették a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével is.

– Kanadában nősültem, de soproni lányt, Zoltay Bandi barátom testvérét, Ilonát vettem el feleségül. Sopronba én mindig hazajövök, mint ahogy a botanikus kertben, az általunk állított totemoszlopon a lazacok is jelképezik az életünket és visszatértünket a szülőföldünkre és Alma Materünkbe.

Családi háttér

A jelenleg a kanadai Vancouverben élő Baraksó János 1933-ban született a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Nagyhalászban. Szülei gazdálkodó parasztemberek voltak. Soproni származású felesége, Zoltay Ilona néhány évvel ezelőtt elhunyt. János fia fogorvos Kanadában.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.