Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hatvan év szeretetben
Dr. Verőné Hetényi Mária fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Verőné Hetényi Mária nem feledi édesapja tragédiáját

Hatvan év szeretetben

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Verőné Hetényi Mária idén kapja meg gyémántdiplomáját. Kitüntetéses földmérőmérnöki oklevelét 1958-ban vette át, majd ezt követően a Tárczy-Hornoch Antal professzor által alapított MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézetben dolgozott mint tudományos munkatárs egészen nyugdíjba vonulásáig.
– Nagyapám gazdálkodó parasztember volt Székesfehérváron, akinek hat gyermeke született, köztük az én apám, Hufnagel Ferenc, aki később mint a Magyar Királyi Államvasutak alkalmazottja, a kor szokásaihoz alkalmazkodva Hetényire magyarosította a családnevünket – mondta dr. Verőné Hetényi Mária.

– Szüleim esküvője még Székesfehérváron volt, majd hamarosan, 1927-ben édesapámat Sopronba helyezték, így húgommal együtt mi már itt születtünk. Wesselényi utcai otthonunkban békésen, szépen éltünk, egészen 1945 áprilisának első napjáig, amikor is a szovjet csapatok elözönlötték Sopront. Közelünkben, az Ősz utcában volt egy pincészet, ahol törtek-zúztak az oroszok, így a szó szoros értelemben az utcán is folyt a bor. Borgőzös, fegyveres katonákkal volt tele a környék, a mi házunkba is bejött két részeg géppisztolyos orosz, felparancsoltak bennünket a pincéből a lakásokba, ahol vandál módon törtek-zúztak. Majd egyszer csak se szó, se beszéd a férfiakat a falhoz állították, köztük édesapámat is, és egy géppisztolysorozattal lekaszabolták őket.


A szinte napra pontosan 73 évvel ezelőtti megrázó történetnek, édesapja szörnyű tragédiájának dr. Verőné Hetényi Mária tízéves kislányként volt a szemtanúja. – Özvegy édesanyámnak nemcsak férje elvesztését kellett elviselnie, de évtizedeken keresztül hallgatnia kellett még azt is, hogy a dicső, felszabadító szovjet csapatok… Húgom gyermekbénulása csak súlyosbította az egyébként sem könnyű helyzetünket, így nagy szükség volt anyai nagyszüleim, nagynénéim és nagybátyáim segítségére, akik mindnyájan iparos emberek voltak. Hálás vagyok nekik, mert nélkülük szóba sem jöhetett volna az egyetemi diplomám.
– Hatvan évvel ezelőtt, 1958 februárjában Wrenk Ede esketett össze férjemmel a Domonkos-templomban – zárta dr. Verőné Hetényi Mária.

– Néhány napja volt a gyémántlakodalmunk, ismét ott álltunk a domonkosok gyönyörűen faragott főoltára előtt, hogy hitben és szeretetben hálát adjunk a Jóistennek az együtt töltött évekért.

Családi háttér

1935-ben született Sopronban. Édesapja vasutas volt, édesanyja pedig a háztartást vezette. Férje, Verő József geofizikus mérnök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Sopron város díszpolgára. Mária lányuk családjával Budapesten él, a Nemzeti Múzeum művészettörténésze, az Esztergomi Főszékesegyházi Kincstár kurátora.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.