Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hálával gondol felmenőire
Dubek László nagyapja és szülei is a Soproni Vasöntődében dolgoztak – az ő pályája is innen indult, majd saját céget alapított. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Dubek László

Hálával gondol felmenőire

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak ­Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dubek László a hunyadis általános iskolai éveket követően a Kempelen Farkas Gépipari Technikumban érettségizett 1977-ben. Már középiskolás korában kiváló sportoló volt, röplabdázott és asztaliteniszezett, Puskás Árpád és Fülöp József voltak a meghatározó mesterei. A Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó- és Fémipari Főiskolai Kar gépészeti szakán szerzett diplomát, amit később mérnöktanári képesítéssel is kiegészített. A családi tradíciót követve szakmai pályája a Soproni Vasöntödében indult, ahol főmechanikusként a TMK-műhelyt vezette, majd kollégájával és barátjával, Czumpf Győzővel 1992-ben megalapították saját cégüket, melynek keretében nyílászárók forgalmazásával foglalkoznak.

– Tősgyökeres soproni család a miénk – kezdte Dubek László. – Apai felmenőim vélhetőleg a Felvidékről származtak, szlovákul egyébként a dub szó jelentése tölgyfa, tehát családnevünket tölgyesnek, tölgyfásnak fordítanám. Talán a véletlen vagy a szükségszerűség hozta úgy, hogy családilag kötődünk a Soproni Vasöntődéhez, hiszen ott dolgozott a nagyapám, művezetőként az édesapám, de még az édesanyám is, sőt az én pályám is onnan indult. Mint a szüleim generációjában oly sokaknak, nekik is szerencsétlenül indult a közös életük: összeházasodtak, majd néhány hónappal később édesapám kikerült a keleti frontra. Hadifogság, ahonnan sok év után rendkívül legyengült állapotban került haza, ezt követően sokat betegeskedett, ennek tudható be az is, hogy fiatalon 1960-ban halt meg. Bár ekkor már éltem, de nincs róla emlékképem. Az máig a fülemben cseng, amikor az öntödében dolgoztam, egyik volt munkatársa azt mondta nekem: „Legyél te is olyan rendes és becsületes ember, mint az édesapád volt!”. Egyik nagybátyám 1956-ban disszidált, Dél-Afrikában telepedett le, tőle talán még sok mindent megtudhattam volna a családunkról is, annak idején készültem is hozzá, de hirtelen meghalt, így ez a szál is elveszett.

– Édesanyá­mék, a Tremmel család tipikus soproni poncichter

família, ennek megfelelően a Balfi utcában laktak – folytatta Dubek László. – Rajtuk keresztül vagyok rokonságban a Heindl és az Artner családdal is. Tremmel Lajos nagyapám az öntödében dolgozott, és lakás fejében Schleiffer Richárd vaskereskedő Mikoviny, akkor még Balogh Kovács Sándor utcai villájában voltak házfelügyelők, majd annak államosítása után lényegében én is ott nőttem föl. Sajnos az édesanyám is fiatalon hagyott itt bennünket, úgyhogy a nagymamám és Kati nővérem nevelt föl, faragott belőlem embert, sokat köszönhetek nekik. Hálával gondolok rájuk, mint ahogy minden felmenőmre.

Családi háttér: 1959-ben született Sopronban. Szülei mindketten a Soproni Vasöntödében dolgoztak. Felesége, Dubekné Varga Mária az egészségügyi főiskola közegészségügy és járványügy szakán szerzett diplomát, sok évig az Állami Szanatóriumban dolgozott, jelenleg saját cégük pénzügyi vezetője. Boglárka lányuk közgazdász, Krisztián fiuk pedig villamosmérnök, mindketten Ausztriában dolgoznak.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.