Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyógyszerészek egymás között
Ragasitsné dr. Susovits Erzsébet és dr. Ragasits Judit Fotó: Pluzsik Tamás

Gyógyszerészek egymás között

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Dr. Ragasits Judit bár egy darabig hezitált, hogy nagyapja vagy az édesanyja nyomdokába lépjen, azaz jogász vagy gyógyszerész legyen, de végül is döntött a „patika illata”.

– A szorosan vett családban nem volt előttem gyógyszerész, leszámítva édesanyám egyik unokatestvérét, dr. Koroknay Lászlót, aki Lébényben még ma is ott áll a helyi patika pultja mögött – kezdte Ragasitsné dr. Susovits Erzsébet, aki több mint négy évtizede dolgozik, vezeti, illetve ma már tulajdonosa a várkerületi Oroszlán Gyógyszertárnak. – Édesapám, dr. Susovits József jogot végzett, a soproni járás köztiszteletben álló gyámügyi főelőadója volt, édesanyám pedig a Háziipari Szövetkezetben dolgozott. 1971-ben érettségiztem az egykori József Attila Gimnáziumban, ahol dr. Igmándy Zoltánné Klári néni volt az osztályfőnököm. Lényegében neki köszönhetem a pályaválasztást, ő kapacitált arra, hogy ne a Sopronban akkortájt induló gyógyszerészasszisztens-képzőbe jelentkezzem, hanem a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karára, ahol 1976-ban szereztem meg a diplomámat. Első munkahelyem a Deák téri, akkor még egyszerűen csak számokkal jelölt 5/19-es, a mai Szebellédy Gyógyszertár volt. Itt államvizsgás időszakomban dr. Winkler Oszkárnétól Anci nénitől, majd a nagy tekintélyű és tudású dr. Horváth Dénestől tanulhattam meg mindazt, amit az egyetemen nem oktatnak: az empátiát, az odafigyelést, a precízséget, a szakmaszeretetet, egyszóval magát ezt a felemelő, nagyszerű hivatást. 

– Anyutól sokat hallottam a soproni gyógyszerész „nagy hármasról”: Horváth Dénesről – Jéhn Antalról – és Nikolics Károlyról. Ő még mindnyájukat személyesen ismerte, tanulhatott tőlük, ami nagy dolog, de a magam részéről azt még nagyobbnak gondolom, ha valakinek az édesanyja lehet a mestere, mint nekem – kapcsolódik a beszélgetésbe dr. Ragasits Judit. – Azzal együtt, hogy gyerekként ez a patika volt a második otthonom, mégsem gyógyszerésznek készültem, hanem jogász szerettem volna lenni. Valójában az érettségi előtt csapott meg igazán a „patika illata”, így a humán tárgyakról átváltottam a kémiára és a biológiára. Őszintén mondom, nem bántam meg, hisz egyebek mellett rendkívül kreatív hivatás is a miénk, arról nem is beszélve, hogy nap mint nap nemcsak a kiadott gyógyszerekkel, hanem a tanácsaimmal is hozzásegíthetek beteg embereket a gyógyuláshoz. Az pedig külön öröm számomra, hogy mindehhez egy klasszikus bútorzattal berendezett, patinás és gyönyörűséges, 1623-ban alapított gyógyszertár adja meg a hátteret.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.