Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyémántdiplomás tanítónő
Horváth Imelda Fotó: Pluzsik Tamás

„A telefoncsörgésre még ma is az az első gondolatom: becsöngettek”

Gyémántdiplomás tanítónő

| Pluzsik Tamás | Tallózó

24 évet töltött el az Orsolya-iskola falai között Horváth Imelda. A gyémántdiplomás tanítónő 1970-től 1994-ig dolgozott az általános iskolában, ahova korábban kisgyermekként maga is járt. Lapunknak mesélt pályája indulásáról is.

– Édesapám a „Klein Márkus fiai” fa-, tüzelő- és építőanyag nagykereskedésnél dogozott beszerzőként, illetve gépkocsivezetőként, az államosítást követően pedig a tüzépnél volt térmester. Édesanyám a háztartást vezette, nevelt bennünket a bátyámmal, úgyhogy nem volt előttem szülői példa a pedagógus életpályát illetően – kezdte Horváth Imelda. – Az első elemit az orsolyita nővéreknél kezdtem, ahol egy akkor a pályája elején lévő nővér, soror Assumpta tanított meg írni–olvasni. Rendkívül szigorú és egyúttal következetes pedagógus volt, több mint hét évtized múltán is kristálytisztán vélem hallani a hangját: „Jól nevelt kisgyerekek lakattal a szájukon, lábujjhegyen mennek fel a lépcsőn”. Jól emlékszem még mater Johannára, aki harmadik–negyedikben volt az osztályfőnökünk, őt a rend feloszlatását követően többször is meglátogattam Budapesten. Ők voltak azok, akik indíttatást adtak nekem a pedagógus pályára.

A család barátai győzködték a szülőket, hogy Imelda ne a tanítóképzőben folytassa tanulmányait, hanem gimnáziumban, de a kislány hajthatatlan volt. Mindenáron tanítónő szeretett volna lenni, így a Ferenczy János utcában lévő Soproni Állami Tanítónőképzőbe ment.

– Csak szuperlatívuszokban beszélhetek itteni tanáraimról is: Urbán Ernőné, dr. Sáray Júlia, Becht Kálmánné, Hatfaludy Jenő tanár úr, de felsorolhatnám akár az egész tanári kart. 1957-ben érettségiztünk, amikor búcsút vettünk tartalmas diákéveinktől, Sopron városa pedig magától a tanítónőképzőtől, hisz mi voltunk az utolsó évfolyam ebben a képzési rendszerben.

Horváth Imelda minisztériumi ukázra a Tolna megyei Udvariban kezdhette meg pedagógusi pályáját, ami nagy törés volt számára, hisz el kellett hagynia a családját, a szülővárosát.

– Nem volt mese, mennem kellett, pedig még orvosi igazolást is próbáltam szerezni a körzeti orvosunktól, hogy felmentsenek a Tolna megyei diszpozíció alól. Két év után egyre közelebb kerültem Sopronhoz, előbb Szakonyban, majd Újkéren tanítottam, ezt követően lettem járási népművelési felügyelő, de már soproni székhellyel.

Negyed évszázad után ismét kitárultak az egykori alma mater kapui Horváth Imelda előtt, hisz 1970 januárjában kinevezték az Orsolya téri általános iskola igazgatóhelyettesének. – Az akkori megbízatásom ideiglenes volt, de huszonnégy évet töltöttem el a diákként első, pedagógusként pedig az utolsó iskolám falai között, hisz 1994-ben innen mentem nyugdíjba. Különösen nagy ajándék volt számomra az, hogy az iskola időközben ismét egyházi kezelésbe került, hogy szellemiségben ismét soror Assumpta és mater Johanna nyomdokaiba léphettünk.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.