Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Gazdapolgárok óvónő sarja
Dr. Gimesiné Trackl Terézia Fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Gimesiné Trackl Terézia családfája több mint 400 éves

Gazdapolgárok óvónő sarja

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk égető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, s azok is, akik elszakadtak Soprontól.


Dr. Gimesiné Trackl Terézia a Soproni Óvónőképző német nem­­zetiségi szakán végzett 1970-ben, majd Bánfalván ka­­pott állást, ahol az első kétnyelvű óvodacsoport indult. Ezt követően a Zsilip utcai gya­­korló óvodában dolgozott, egészen a nyugdíjba vonulásáig.


– Talán a Rajna-vidékről származhat eredetileg a családunk, de erre hiteles forrásaink nincsenek – kezdett családja történetébe dr. Gimesi Szabolcsné Trackl Terézia. – Soproni családfámat viszont több mint négyszáz évre tudom visszavezetni. Levéltári adatok szerint ugyanis egyik szépapám, Trackl Máté 1600. június 5-én tette le a polgáresküt, majd Faut Márknak a 16. és 17. század soproni történéseit feldolgozó krónikájában az olvasható, hogy Trackl Mihály háza 1610 körül szemben állott a régi Várárok-menti Boldogasszony-templommal, amely a mostani Mária-oszlop környékén volt.


– Nagyot ugrok az időben, mintegy három évszázadot – ka­­nyarodott a 20. századba Terézia. – Dédszüleim a 20. század első éveiben az Újteleki utcában laktak. Trackl Mihály és felesége, Dorn Erzsébet, aki egyébként szintén régi soproni család sarja, Wirtschaftsbürger, azaz gazdapolgár volt. Mühl Nándor írja A soproni szőlészet története 1845–1945 című munkájában, hogy dédapám 1904-ben a borával aranyérmes lett. Ferdinánd nagyapát sajnos nem ismertem, előbb a Wiedenben lakott, akkori soproni szóhasználattal élve igazi Ausreißer volt, kiváló üzletember, aki ha nem is dobta sutba a családi hagyományokat, de más utat akart járni, ami talán sikerült is neki. Természetesen ők is gazdálkodtak, méghozzá oly sikeresen, hogy 1921-ben a vá­­rosi káposztaföldek, illetve az Ikva-patak mellett megvették az úgynevezett Krautmühlét.


Dr. Gimesiné Trackl Terézia nagyszülei a malmot már nem üzemeltették, viszont virágzó gazdaságot hoztak létre, ahol két, sőt három generáció élt egymás mellett békében és boldogságban mindaddig, mígnem az ötvenes években mindenüket elvették, és bekényszerítették őket a té­­eszbe. Az anyai nagyszülőket, a Preisinger családot 1946-ban kitelepítették, így azokat Terézia, vagyis Tercsi először a Batsányi utcai sorompó mögött elsuhanó vonat ablakában láthatta. 1956-ban aztán személyesen is találkoztak, amikor édesanyjával, Karolina mamával meglátogatták őket Heilbronn közeli otthonukban. – Őrzöm őseim emlékét, mint ahogy őrzöm a Krautmühle egykori malomkövét is a kertünkben…

Családi háttér

1948-ban született Sopronban, az Uszoda utcai családi házban. Szülei gazdálkodtak és nevelték a három gyereket. 2015-ben elhunyt férje, dr. Gimesi Szabolcs jogot végzett, nyolc évig volt Sopron polgármestere. Réka lányuk a Bécsi Egyetem (Universität Wien) tolmács szakán végzett, Hajna pedagógus, családjával a kanadai Windsorban él.

Kapcsolódó cikkek

Minden ember...

2017. 12. 13.

Tudta, hogy még az egypetéjű ikrek ujjlenyomata sem egyforma? Minden ember egyedi és megismételhetetlen.

Indiában kutatott

Indiában kutatott

2017. 12. 13. | Pluzsik Tamás

Dr. Szalai Sándor geofizikus, a soproni Geodéziai és Geofizikai Intézet kutatója a közelmúltban Indiában járt. Munkájáról, indiai élményeiről kérdeztük.