Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Főfoglalkozású nagymama
Kónyáné Tombátz Bernadette Fotó: Pluzsik Tamás

Vendéglős, vasutas és poncichter ősök leszármazottja

Főfoglalkozású nagymama

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk égető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok is, akik már nemzedékek óta itt élnek, s azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Kónyáné Tombátz Bernadette évekig dolgozott a Ciklámen Touristnál, majd egyéni vállalkozó lett, ma pedig, saját megfogalmazása szerint, főfoglalkozású nagymama.

– Apai ágon Szegedre, illetve környékére vezethető vissza a csa­­ládfa, ahol még ma is élnek távoli rokonok – kezdte családja történetét Kónyáné Tombátz Bernadette. – Nagyapa unokatestvérei vendéglősök voltak, egyikőjüké volt Szeged központjában, a Széchenyi téren a város egyik patinás vendéglátóhelye, a Tombátz Étterem, mely nevét az államosítás után is megtarthatta, sőt ma is működik, Szeged Étterem néven, de sajnos a Tombátz családnak már semmi köze nincs hozzá. Gárdonyi Géza az 1929-ben megjelent Krisztus bankója című novelláskötetében is említ egy Tombátz Alajos nevű tisztelendő urat, aki valószínűleg szintén nagyapa rokonságába tartozott. Tombátz Lajos nagyapám mint lakatos és mozdonyvezető került Sopronba, a hi­­va­­talosan Déli Vaspálya Társaságnak nevezett Déli Vasúthoz. Szerelvények sokaságát vitte Bécsújhelyről Fiumébe, a mai Rijekába, majd később a Dé­­li pályaudvar fűtőházának lett a vezetője. Szívvel-lélekkel, minden porcikájában vasutas volt, így hát nem csoda, hogy fia, az én édesapám, akit szintén Lajosnak hívtak, ugyancsak vasutas lett, sőt a férjem édesapja, de még az édesanyja is a vasútnál dolgozott. Ma már gyakorlatilag nincs Déli pályaudvar, nincs fűtőház, az egykoron Tombátz-fordítónak is nevezett mozdonyfordító helyén pedig egy kávéház működik…

Bernadette édesapja, ifjabb Tombátz Lajos a pályamérnök­­ségen dolgozott, végigjárta a va­­­­súti ranglétrát, majd érdeklődése és ezzel együtt az életpályája is egyre inkább a sport irányába fordult. Minden sportot kedvelt, többet ki is próbált, kiválóan pingpongozott, így lett az SVSE asztalitenisz szakosztályának vezetője, majd az egyesület elnöke.

– Édesanyám az apai, a Giefing és az anyai, a Schöll ágon is tősgyökeres soproni poncichter családból származott, de rokonságban vagyunk a Ringhoffer és a Sche­­kulin családdal is, így az általam egykoron nagyon szeretett Schekulin tántival, azaz Mater Valériával is, aki a Szent Orsolya Rend feloszlatását követően megszenvedte Rákosi börtöncelláit is – zárta családja történetét Kónyáné Tombátz Bernadette.

Családi háttér

1951-ben született Sopronban. Édesapja a vasúton dolgozott, illetve sportvezető volt. Édesanyja gyors- és gépíró végzettségével a városi bíróságon, ezt követően a városházán, illetve az erdőgazdaságnál dolgozott, majd a GYSEV-nél könyvelő lett, onnan ment nyugdíjba. Építőmérnök férje nyugdíjazásáig a VELUX Magyarország ügyvezető igazgatója volt. Lívia lányuk közgazdász, Budapesten él, István fiuk pedig a családi hagyományt követve a GYSEV-nél dolgozik.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.