Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felmenői szépítették Sopront
Käeszné Höller Irén Fotó: Pluzsik Tamás

Käeszné Höller Irén több évtizedig dolgozott a banki szférában

Felmenői szépítették Sopront

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Käeszné Höller Irén a soproni közgazdasági technikumban, a „kék keri” kereskedelmi tagozatán érettségizett 1966-ban, majd elvégezte a Számviteli Főiskolát. Egyik alapítója volt 1988-ban a Postabank soproni fiókjának, melynek fiókvezető-helyettese, majd dunántúli régióvezetője lett, csakúgy, mint később az Erste Banknál. Nyugdíjba vonulását követően sem lett hűtlen a banki szférához.

– A Soproni Levéltárból szerzett adatok alapján közel négy évszázados múltra visszavezethetőek az atyai felmenőim, hol Höller, hol pedig Haller családnévvel – mesélte Käeszné Höller Irén. – Az első fellelhető ­Höller ős, Höller Márk még Lackner Kristófnak volt kortársa, bár amikor ő 1638-ban polgáresküt tett, akkor már Sopron nagyhírű, humanista polgármestere nem élt. Az ő leszármazottai között volt, aki városi gárdistaként, néhányan iparosként lettek Sopron megbecsült polgárai, legtöbbjük azonban földműves volt.

– Az ősi ház a Szent Mihály utcában, a mai Pozsonyi út 20-ban volt – folytatta Käeszné Höller Irén. – Höller nagypapa fiatalon meghalt, öt gyereket hagyott maga után félárván, akiket a módos családból származó Zettl Mária nagyanyánk nevelt föl. Nagyapa a halálos ágyán megeskette a három fiút, köztük a legkisebbet, az én édesapámat is, hogy csak katolikus lányt vesznek feleségül, amivel megnehezítette a fiúk dolgát, hisz a soproni poncichter családok jellemzően evangélikusok voltak. Míg a két idősebb fiú a családi tradíciót folytatva továbbra is gazdálkodott, addig édesapám, Höller Károly szakmát tanult. A szomszéd házban lakó ­Horváth Gyula asztalosmesterhez állt be inasnak, aki olyan hivatást adott a kezébe, melyet élete végéig nagy szeretettel és műgonddal gyakorolt. A híres Soproni Bútoripari Szövetkezetből ment nyugdíjba. Édesapa a Csengery utcai családi házunkban berendezett műhelyében élete végéig fúrt-faragott, és ha úgy adódott, restaurált is régi bútorokat.

– Anyai nagyapám, Schosz­tarits Tamás a mai Burgenlandból, Borisfalváról (Kleinwarasdorf) származik. Előbb a bécsi lovasrendőrségnél szolgált, majd a szerelem hozta őt Sopronba. Elvette feleségül az úri házaknál cselédeskedő nagymamát, Frank Rozáliát. Schosztarits nagypapa közel húsz évig dolgozott a Magyar Királyi Zrínyi Ilona Honvédtiszti Leánynevelő Intézetben. Házasságukból egy gyerek született, ő volt az én édesanyám, akinek nemcsak a keresztnevét, hanem állítólag az alkatát is örököltem, így sok egyéb mellett ezért is hálás lehetek neki, csakúgy, mint minden felmenőmnek, akik a 17. század elejétől építették, szépítették Sopront.

Családi háttér: 1948-ban született Sopronban. Édesapja asztalosmester volt, édesanyja pedig a Soproni Háziipari Szövetkezet részlegvezetőjeként tevékenykedett. Volt férje, dr. Käesz Mihály a Soproni Öntödének volt a jogásza, évtizedek óta külföldön él. Judit lányuk az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán diplomázott, férjével együtt vállalkozó Sopronban.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.