Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Elhízás centikben mérve

| Tallózó

Persze az elhízás, illetve annak mértéke sok módon meghatározható, de talán az egészségügyi hatása, következményei leginkább haskörfogatunk növekedésével jellemezhetők.

Ha köldökünk magasságában megmérjük a haskörfogatunkat, az – ha áttételesen is – megmutatja, mennyi zsírt halmoztunk már fel hasüregünkben, a beleink között. Ez az a zsírtömeg (és a szerveinkbe, például a májunkba berakódó) a szív- és érrendszeri betegségek és persze a cukorbetegség kialakulása tekintetében vészjósló.  

Kemény számokat kell leírnom. Hölgyeknek 80, uraknak 94 centiméter alatt van/ lenne az ideális szint. 88, illetve 102 centiméter felett pedig az évek során szinte biztosan számolhatunk elhízásunk káros egészségügyi következményeivel. Valós megoldást a súlycsökkenésben csak észszerű, célszerű, szakszerű tartós életmódi átalakítás hozhat. A kúrákat és csodaeledeleket felejtse el!

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Az éltető szeretet erejével

2019. 12. 18. | Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Hinni, tenni… élni

2020. 09. 23.

Amikor az ember olyan szakmát (úgy érzem, hivatást) választ, ami ma egyértelműen a tudományos bizonyítékok alapjára épül, idő kell annak felismeréséhez, hogy életünkben korántsem minden bizonyítható tudományos módszerekkel.