Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Elhízás centikben mérve

| Tallózó

Persze az elhízás, illetve annak mértéke sok módon meghatározható, de talán az egészségügyi hatása, következményei leginkább haskörfogatunk növekedésével jellemezhetők.

Ha köldökünk magasságában megmérjük a haskörfogatunkat, az – ha áttételesen is – megmutatja, mennyi zsírt halmoztunk már fel hasüregünkben, a beleink között. Ez az a zsírtömeg (és a szerveinkbe, például a májunkba berakódó) a szív- és érrendszeri betegségek és persze a cukorbetegség kialakulása tekintetében vészjósló.  

Kemény számokat kell leírnom. Hölgyeknek 80, uraknak 94 centiméter alatt van/ lenne az ideális szint. 88, illetve 102 centiméter felett pedig az évek során szinte biztosan számolhatunk elhízásunk káros egészségügyi következményeivel. Valós megoldást a súlycsökkenésben csak észszerű, célszerű, szakszerű tartós életmódi átalakítás hozhat. A kúrákat és csodaeledeleket felejtse el!

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Az éltető szeretet erejével

2019. 12. 18. | Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.