Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életre szóló élmények
Az 1940-es farsang a soproni tiszti leánynevelőben Fotó: Soproni Múzeum

Az egykori diákok unokái is kívülről fújják a történeteket

Életre szóló élmények

| Huszár Judit | Tallózó

Bemutatták a soproni tiszti leánynevelőről szóló könyvet Sopronban. Dr. Németh Ildikó és dr. Závodi Szilvia kötete a II. Rákóczi Ferenc utcában működő iskola történetét mutatja be, számtalan izgalmas, korabeli fotóval illusztrálva.

A soproni tiszti leánynevelő intézet története 1850–1945 – ezt a címet kapta dr. Németh Ildikó, a Soproni Múzeum munkatársának, illetve dr. Závodi Szilvia, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum muzeológusának közös kötete. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a két történész 15 évig kutatta az emblematikus soproni intézmény történetét. Ildikó elsősorban a soproni levéltári iratokat vizsgálta át, Szilvia pedig interjúkat készített az iskola egykori oktatóival, diákjaival. A kötet a közelmúltban készült el, először Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, majd Sopronban mutatták be. A Berzsenyi Líceumban Tölli Balázs igazgató köszöntötte a megjelenteket, a szerzőkkel pedig dr. Sallay Gergely történész–muzeológus, a kötet szerkesztője beszélgetett.

– Nagyon közel kerültek hozzám a könyvben szereplő hölgyek, hiszen sok éven keresztül foglalkoztam az ő történetükkel – mondta dr. Závodi Szilvia. – Rengeteg családtaggal is beszélgettem, és nemcsak az egykori diákok gyermekei, hanem még az unokák is kívülről fújták a soproni történeteket. A tiszti leánynevelő nagy hatással volt az ott élő lányokra, egész életükben elkísérték őket az itt született kapcsolatok, az itt elsajátított értékek szerint éltek.

– Számtalan momentumot kiemelhetnénk az intézmény történetéből – tette hozzá dr. Németh Ildikó. – Szerintem az egyik legjelentősebb az 1884-es kápolnaavató, hiszen I. Ferenc József császár azért jött akkor Sopronba, hogy ezen az eseményen részt vegyen. 1921. december 14-én pedig a népszavazáskor a Szövetségi Ellenőrző Bizottság tagjai is az intézményben üléseztek, valamint itt számlálták össze a szavazatokat.

A két szerző bemutatja az intézmény közel száz évét, írnak az egykori tanárokról és tanítványokról, több interjú, valamint személyes megemlékezés is helyet kap a kötetben, de kacagtató és megható diákcsínyekről is olvashatunk. A képek segítségével pedig még izgalmasabbá válik a történelmi időutazás... 

A soproni tiszti leánynevelő: Bolza Matild 1850-ben szervezett gyűjtést az árván maradt tisztek leányainak. A Szent Orsolya-rend intézetében helyezték el az első árvákat, majd 1869-ben megvásárolták a mai II. Rákóczi Ferenc utcában álló házat, ahova 1870-ben költöztek be az első növendékek. A megnyitás után folyamatosan bővítették az épületet, újabb szintek készültek el. Először nevelőnőket, később tanító és tanárnőket képeztek a tiszti árvákból, majd az ipari iskolákban különböző szakmákat szerezhettek meg. Az utolsó tanítványokat 1944 októberében küldték haza az iskolából, ahol mind a két háború alatt hadikórházat rendeztek be. Később a ruhagyár vette birtokba az épületet. Az egykori intézet emlékére 1992-ben az épület homlokzatán emléktáblát avattak, 1996-ban pedig ugyanitt márványtáblán örökítették meg a népszavazás eredményének kikiáltását is.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.