Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Életmód

| Tallózó

Napnál világosabb, hogy életmódunk összetettebb „valami”, mint pusztán az étrendünk vagy a fizikai tevékenységeink összessége.

A táplálkozásunk és mozgásunk azonban két olyan jól körülírható része az életmódnak, melyek alapjaiban határozza meg az egészség–betegség esélyeinket. Az életmódunk azonban kis túlzással „mi magunk” vagyunk, de legalábbis életmódunk az egész életünk.

Mert persze vannak örökletesen meghatározott alaptulajdonságaink. Kár lenne tagadni. Aligha növök magasabbra – így felnőtt fejjel –, mint amekkorára eddig nőttem. De, hogy a méreteknél maradjunk, az örökletes tényezőknél bizony meghatározóbb az életmódom abban, hogy milyen „szélesre növök”.

Hipocratesi – tehát elég régi – mondás, hogy aki nem hajlandó az életén változtatni, azon nem lehet segíteni. Mi meg hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni.

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Az éltető szeretet erejével

2019. 12. 18. | Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.