Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Együtt, egymást kiegészítve
Vargáné Freiler Piroska és Varga Jenő 55 évvel ezelőtt házasodott össze. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Együtt, egymást kiegészítve

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Szüleim annak idején a ­Käesz-féle tánciskolában ismerkedtek meg, és mi Jenővel ezt a családi hagyományt harminc évvel később folytattuk – kezdte Vargáné Freiler Piroska. – Én abban az időben a Martos Flóra Gimnáziumba jártam, a lányok innen kerültek a kiváló táncpedagógus, Rimányiné Kiss Anikó tánciskolájába, a fiúk pedig a Széchenyi-gimnáziumból társultak ehhez a csoporthoz.

– Mi abban az időben a kurucdombi szélmalomkaszárnyában laktunk, és azt szerettem volna, ha az egyik szomszéd kislány lett volna a partnerem, de ő már az első óra előtt közölte velem, hogy más partnert választott. Így találtam rá Piroskára – folytatta Varga Jenő.

Mindez 1962-ben történt. Máig emlékezetes a koszorúcska éjszakája is, hisz néhány óra alatt több mint fél méter hó esett Sopronban, így Piroska szülei nem engedték, hogy Jenő hazakísérje lányukat. Ettől kezdve azonban elválaszthatatlan párt alkottak, különösen azért, mert mindketten a tájfutás és a természetjárás szerelmesei is lettek. Az érettségit követően Piroska a Sárospataki Tanítóképző Főiskolában kezdte tanulmányait, Jenőt pedig felvették a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Faipari Mérnöki Karára.

– Egy év után Győrben folytattam a tanulmányaimat, majd 1969-ben kézhez kaptam tanítói diplomámat. 55 évvel ezelőtt, július 19-én házasodtunk össze Jenővel. A tanácsházáról átsétáltunk a Szent György-templomba, ahol Besze István lelkész előtt mondtuk ki a holtomiglan holtodiglant – mondta Vargáné Freiler Piroska.

– A lakodalmunkat a Pannónia Szálloda Fehér termében rendeztük, majd a társainkkal közös „természetjáró nászútra” mentünk az NDK-ban – tette hozzá Varga Jenő, aki két évvel később boldog apukaként vette át okleveles faipari mérnöki diplomáját. – Egyszerű körülmények között éltünk, Piroska László két szoptatása között gépelte a diplomamunkámat, majd széles családi összefogásnak köszönhetően a Cseresznye soron tudtunk egy OTP-öröklakást vásárolni, úgyhogy Gergelyt már ide hoztuk haza a kórházból.

– Mi az elmúlt évtizedekben mindent együtt csináltuk, a természetjárástól a szőlőművelésen át a ház körüli teendőkig. Együtt, egymást kiegészítve, ha van titka a hosszú és boldog házasságnak, akkor ez feltétlen az – zárta Vargáné Freiler Piroska. 

Vargáné Freiler Piroska 1948-ban született Sopronban. Huszonnyolc évig a Rozália úti Általános Iskolában tanította meg a gyerekeket írni–olvasni–számolni, majd kollégiumi nevelőtanárként ment nyugdíjba 2005-ben.

Varga Jenő 1947-ben született Sopronban. Közel három évtizeden át az egykori Sofában dolgozott, majd az Euro Elzett Kft. kiállításrendezőjeként ment nyugdíjba 2006-ban. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.