Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Családi tradíció a tenisz
Szalay Tibor és Szalay Miklós – közös szenvedélyük a tenisz. Fotó: Pluzsik Tamás

Családi tradíció a tenisz

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. A Szalay családban immáron harmadik generáció óta tradíció a tenisz. Szalay Tibor Sopron örökös teniszbajnoka, egyúttal kiváló nevelőedző is, Miklós fia pedig igazi csapatember, aki edzőpartnerként egy darabig Babos Timit is segítette.

– Édesapám passzív sportember volt, ami alatt azt értem, hogy imádta a sportot, elsősorban a labdarúgást, de csak mint néző – kezdte Szalay Tibor. – Ha itthon játszott az SVSE, akkor az volt a fix vasárnapi programunk, hogy apuval átsétáltunk a Rákóczira meccset nézni, majd később a bátyámmal már mi magunk is rúgtuk a „bőrt”, de csak kedvtelésből. A focipálya mellett vannak a teniszpályák, és egy alkalommal Nagy Antal a kezembe adott egy farakettet, aminek a nyelét a maga ütőfogására ő faragta ki. Tízéves koromban már az SVSE igazolt játékosa voltam, elsősorban Sopron újkori teniszéletének megteremtője, Conrad Kálmán foglalkozott velünk, fiatalokkal, illetve egyszer-egyszer Dörner László személyében eljött Budapestről Sopronba a teniszszövetség úgynevezett „vándoredzője” is. Ilyen előzmények után is szép sikereket értünk el, hisz 1984-től az SVSE teniszcsapatával, lényegében csak soproni, saját nevelésű játékosokkal több évig az NB I-ben szerepeltünk, sőt, az akkori csapattagok közül többen, így Babos Csaba, Janics György, Kelényi Ferenc, Pongrácz Kristóf és Várnagyi Gergely az én tanítványaim voltak.

Szalay Tibor mindmáig nem akasztotta szögre a teniszütőt, hiszen hetente minimum kétszer egyest vagy párost játszik, rendszerint nála sokkal fiatalabbakkal.

– A teniszbe én szinte belenőttem, hisz talán ötéves lehettem, amikor apu már levitt az SVSE pályájára, ahol a labdával való barátkozást még én is faütővel kezdtem – folytatta Szalay Miklós. – Méry István volt az első edzőm, és úgy emlékszem, még tízéves sem voltam, amikor Tatán már elindítottak egy korosztályos versenyen. Velem ellentétben apu kiváló versenyző típus, a meccseken rendre ki tudta hozni magából a maximumot, bennem pedig mindig is volt versenydrukk, úgyhogy eredményeket tekintve én a nyomába sem léphetek. Ezzel együtt én is voltam top tízes korosztályos játékos, és játszottam a Soproni Sörgyár csapatának tagjaként a szuperligában, ahol apu mellett többek között a magyar női teniszválogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Babos Csaba is a csapattársam volt. Levezetésként még Ausztriában, az ottani Bundesligában játszottam két idényt, manapság pedig, ha időm engedi, apuval ütünk egy-egy órát. Nagy boldogság, hogy Márk fiam is elkezdte a teniszt, egykori csapattársam, Steiner László az edzője, akinél jobb kezekbe nem is kerülhetett volna.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.