Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Beteljesült a nem hitt jóslat
Tranta Károly és Tranta Julianna Fotó: Pluzsik Tamás

Beteljesült a nem hitt jóslat

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Ikernek lenni különleges állapot, különleges létezés: a fogantatás pillanatától kezdve az ikrek nincsenek egyedül, és mindez megmarad a születés után is. Sőt, megmarad akkor is, ha esetleg több száz kilométer választja el őket egymástól. Tranta Juliannával és Tranta Károllyal beszélgettünk az „ikerlét” furcsaságairól, érdekességeiről.

- Más kortárs ikertörténetekhez hasonlóan, amikor mi megszülettünk, akkor is nagy volt a meglepetés, hisz nem gondoltak a szüleink arra, hogy egyszerre két kis csöppséggel is gyarapodik a család – mondta mosolyogva Tranta Károly, a Roth-szakiskola szakmai tanára. – Amikor pedig megkérdezik, hogy a Juli a húgom vagy a nővérem, arra viccesen azt szoktam válaszolni, hogy úriember módján Julit előreengedtem.


– Én pedig erre szintén viccesen azt szoktam mondani, hogy Karesz azért engedett előre, hogy megcsináljam neki az utat – replikázott „kisöccsének” Tranta Julianna festőművész, aki jelenleg egy Baranyai megyei kis faluban, Görcsönyben él, ahol férje a település polgármestere. – Anyu barátnői a pocak formájából – mert akkor még ultrahang híján ebből próbálták kiokomulálni a születendő kisbaba nemét – azt mondogatták, hogy kisfiú lesz az új jövevény. Anyu akkoriban Fertőrákoson tanított, mesélte, hogy egy helybéli cigány asszony megjósolta neki, hogy ikrei lesznek, amit ő hitt is, meg nem is, de inkább nem, így csak egy fiúnévvel készültek.


– Amire persze olyan nagyon nem kellett készülniük, hisz több generációs családi tradíció nálunk a Károly keresztnév, apámat, nagyapámat, de még a dédapámat is így hívták, és természetesen az én nagyobbik fiam is Károly – tette hozzá a generációs név viselője. – Annál inkább bajban voltak azzal, hogy mi legyen a kislány neve, hirtelen ott a szülőszobán az édesanyámnak nem is jutott eszébe az állítólag eredetileg kigondolt Lilla keresztnév…


Így Julianna megörökölte édesanyja nevét. A festőművész már régóta kacérkodik a gondolattal, hogy művésznévként a Lillát is használni fogja. – Most éppen egy gyerekkiadványon dolgozom, és úgy tervezem, hogy ez lesz a premiere annak, amikor is Tranta Lillaként jegyzem majd magam, hisz végül is a Lilla a Julianna egyik beceneve. De visszatérve még a gyerekkorra: együtt jártunk iskolába, Karcsival nagyrészt közösek voltak a barátaink is. Édesapánk abban az időben a sörgyárban dolgozott, annak a közelében is laktunk, ahol inkább fiúk voltak, de ez egy csöppet sem zavart, sőt, inkább büszke voltam rá, ha éppen focizni hívtak: ilyenkor persze fiúsítva lettem. Később pedig azért lett sok barátnőm, mert Karesz rendkívül népszerű volt közöttük.


– Milyen érdekes, amikor a gyerek- vagy fiatalkoromról beszélek, mindig többes szám első személyt használok, függetlenül attól, hogy Juli éppen jelen van-e – zárta az ikerpár férfitagja. – Mert annak idején mindent együtt csináltunk, még a rajzolást is. Juliból igazi művész lett…


– Belőled is lehetett volna Karesz, de te más területen, precíz faipari mérnökként kamatoztatod a tehetséged – egészítette ki nővére.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.