Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Békességben, szeretetben
Balikáné Scheidl Éva és Balika László 1965-ben házasodott össze. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Békességben, szeretetben

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Az unokabátyám, Tarcsay Géza a SFAC-ban focizott, ahol akkoriban az edző a csapat korábbi legendás jobbszélsője, Scheidl II. József, Peps volt – kezdte Balika László. – Géza a hosszabbra nyúlt edzéseket követően gyakran nem tudott hazamenni Nemeskére, ilyenkor pedig későbbi apósom jóvoltából Pepséknél aludt. Így kialakult egy meglehetősen szoros baráti kapcsolat a Tarcsay és Scheidl család között, olyannyira, hogy Géza húgának, Mariskának az esküvőjére is meghívták Nemeskérre Pepséket is. Itt én voltam a vőfély, az akkor 14 éves Scheidl Évike pedig az egyik koszorúslány.

– Mindez 64 évvel ezelőtt történt – folytatta Balikáné Scheidl Éva. – Laci akkor 19 éves, hozzám képest nagyfiú volt, úgyhogy a randevúk csak később kezdtek el sűrűsödni.

A fiatalok kialakulóban lévő szerelmébe közbeszólt a világpolitika, a kubai rakétaválság miatt az aktuális sorköteleseket, így Lacit is egy hónappal korábban hívták be katonának, huszonnyolc hónapra. A soproni fiatalember hadtápos lett a Dráva-parti határőr őrsön, ahonnan viszonylag gyakran tudott hazajárni, így folytatódhattak a soproni randevúk mindaddig, míg Laci 1964-ben le nem szerelt.

– Ezt követően megtartottuk az eljegyzésünket, sajnos, Laci édesapja akkor már nem élt, így a mamája és a testvérei voltak ott nálunk a hagyományos lánykérésen, majd kitűztük az esküvő időpontját is – folytatta Balikáné ­Scheidl Éva.

1965. július 17-én a soproni Szent György-templomban Bausz István esperes adta össze a fiatalokat. A lakodalom Scheidl Pepsék Lehár Ferenc utcai családi házában volt, majd nászútra Éva édesanyjának egy régi barátnőjéhez, a Sopronból 1946-ban kitelepített Kasztner Erzsébethez mentek Gumpoldskirchenbe. Az esküvőt követően hamarosan elkezdtek építkezni, így aztán 1966-ban már be is költözhettek abba a Manninger utcai családi házba, melyben azóta is élnek. Ide 1967-ben hozták haza a soproni kórházból László fiukat, 1969-ben pedig második gyermeküket, Zsoltot.

– Jövőre hatvanéves házasok leszünk, ez önmagáért beszél, békességben megvagyunk, ma is épp úgy és éppen olyan szeretettel fogjuk egymás kezét, mint amikor Éva koszorúslány, én pedig vőfély voltam Nemeskéren – zárta Balika László.

Balikáné Scheidl Éva 1946-ban született Sopronban. Dolgozott a Soproni Ruhagyárban, majd a gyerekek születését követően vezette saját tulajdonú borozójukat.

Balika László 1941-ben született Nemeskéren. Kereskedelmi iskolát végzett, több soproni húsbolt vezetője volt, emellett szőlőt telepített, a hagyományos soproni borászat egyik emblematikus alakja.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.