Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az otthon éltető melege
Ferlingné Havasi Ilonának és Ferling Józsefnek 64 évvel ezelőtt, 1958. január 12-én a nagycenki templomban volt az esküvője. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Az otthon éltető melege

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– A fiatalkorunk Nagycenkhez köt, és egy ilyen kis faluban, ugye, mindenki ismer mindenkit – kezdte Ferlingné Havasi Ilona, aki ma is olyan szeretettel és rajongással néz a férjére, mint 70 évvel ezelőtt. – Voltunk vagy tízen diákok, jó kis csapat, köztük Jóska is, aki jóképű, sportos fiú volt, megakadt rajta minden lánynak a szeme.

– Jól emlékszem az első komoly randevúra – folytatta Sopron legendás testnevelő tanára, Ferling József. – A kastélypark már akkor is öreg platánfái alatt sétáltunk, és terveztük a jövőnket, hisz akkor én már Budapestre, a Testnevelési Főiskolára készültem, ahová aztán föl is vettek. Ezután leveleztünk, és ha néha-néha hazajöhettem, csak akkor találkoztunk.

Ferling József 1956-ban vette át tanári diplomáját. Bár kapacitálták, hogy maradjon a fővárosban, még NB I-es csapattól is kapott csábító ajánlatot, de a szíve, meg a szerelem hazahúzta.

– Persze ez nem volt ilyen egyszerű abban az időben, különösen nem 1956 őszén – folytatta Ilona. – Hallgattuk a híreket, és nagyon féltettem Jóskát Budapesten. Elhatároztam, hogy érte megyek és hazahozom. Így is történt, tele volt a vonat Ausztriába tartókkal, az állomásokon már több helyen orosz katonák voltak, így Nagycenken is, ahol csak mi ketten szálltunk le. Igazoltatni akartak bennünket, de mi elkezdtünk Jóskával csókolózni, amire a két katona csak legyintett.

– Meg – őszintén szólva – a csókolózás sem esett nehezünkre – fejezte be a történetet Ferling József.

A fiataloknak szinte napra pontosan hatvannégy évvel ezelőtt, 1958. január 12-én a nagycenki templomban volt az esküvőjük, ahol dr. Szántó Antal esperes előtt mondták ki a holtomiglan-holtodiglant. Még ez év novemberében megszületett József fiuk, majd néhány év albérlet után beköltöztek abba a Lackner Kristóf utcai lakásba, melyben azóta is élnek.

– Ha annyi idős lennék, ahány éve házasok vagyunk, az sem lenne kevés. Sportemberként sokat utaztam, de hazaérve mindig az otthon melege, a szeretet várt – mondta Ferling tanár úr, aki ezekben a napokban ünnepli 90. születésnapját.

– Talán hihetetlen, de mi soha nem veszekedtünk – tette hozzá Ilona –, pedig az élet sok próbatételt rótt ránk az elmúlt 64 évben.

Ferlingné Havasi Ilona 1934-ben született Nagycenken. Az orsolyiták iskolájának, majd a József Attila Gimnáziumnak volt a tanulója. A Soproni Zárgyárban dolgozott adminisztrátorként, onnan ment nyugdíjba 1989-ben.

Ferling József vasdiplomás testnevelő tanár, az SVSE egykori labdarúgócsapatának legendás, „gólvágó” középcsatára 1932-ben született Nagycenken. Több mint három évtizedig volt a Kempelen Farkas Gépipari Technikum tanára, onnan ment nyugdíjba 1992-ben.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.