Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az idősekért dolgozik
Dr. Sütő Teréz fotó: Pluzsik Tamás

A nyugdíjaskor legyen az élet koronája!

Az idősekért dolgozik

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, Idősekért díjat kapott a közelmúltban dr. Sütő Teréz. Az Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke, a soproni Alzheimer Café létrehozója az idősgondozás területén, az ápolásra szoruló idősek életminőségének, méltóságának, tartalmas mindennapjainak érdekében végzett kiemelkedő tevékenységének elismeréseként vette át az elismerést dr. Kásler Miklós minisztertől. 

– Répceszemerén születtem, ahonnan a szüleim velem együtt visszaköltöztek szülőfalujukba, Pinnyére, így a gyermekkorom elsősorban ehhez az Ikva-menti kis településhez köt – kezdte dr. Sütő Teréz. – Az általános iskola alsó tagozatát is itt végeztem el, de felsős, majd később középiskolás már Sopronban, a József Attila Gimnáziumban voltam. Életem egyik nehéz időszaka volt ez, nemcsak azért mert bejárós voltam, messze laktunk a pinnyei vasútállomástól, édesapám hosszan tartó betegsége, majd korai halála rányomta a bélyeget a tinédzser koromra. Édesanyám tartott el bennünket, amit éjszaka megvarrt, azt én másnap behoztam a Háziipari Szövetkezetbe. Nagyon szerényen, filléres gondokkal küszködve éltünk, nyilván ez is hozzájárult a nélkülözők, az elesettek, az idősek iránti érzékenységem kialakulásához. Mindent összevetve több mint négy évtizedet töltöttem Sopron és vonzáskörzete szociális és egészségügyi ellátásának szervezésében és irányításában, majd nyugdíjba vonulásomat követően szakértőként még hét évig a szakminisztériumban tevékenykedtem.

– A gyermek szép és szeretetre méltó, a felnőtt ember aktív, eseménydús életet él, míg az idős gyakran még a méltóságát is elveszíti, amikor nyugdíjba vonul, főleg, ha a magányát anyagi és egészségügyi hátrányok is terhelik. Már pályafutásom kezdetén megfogalmaztam az ars poeticámat: mindent megteszek azért, hogy az időskor ne az élet vége, hanem annak a koronája legyen. Ezért dolgozom még most is, mert bár sok mindent elértem, hogy csak a legjelentősebbek említsem: a közreműködésemmel történt meg a Nagylózsi Időskorúak Szociális Otthonának száz férőhelyesre bővítése, létrejött az ágfalvi szociotherápiás otthon, valamint a soproni járás és város területén tizenöt idősek klubja, de még sok a megvalósításra váró feladat. Szeretném, ha a közeljövőben Sopronban is működne a demens betegek számára egy nappali klub és átmeneti idősotthon.

Családi háttér: 1943-ben született Répceszemerén. Édesapja rádióműszerész, édesanyja pedig varrónő volt. Férje nyugdíjba vonulásáig a Fertődi Építőipari Szövetkezetben dolgozott. Zsolt fiuk több diplomával is rendelkezik, jelenleg egy budapesti vállalkozás menedzsere.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.