Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Apám beleszeretett Sopronba”
Harsányi József Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Harsányi József

„Apám beleszeretett Sopronba”

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Harsányi József az általános iskolát követően a 403-as szakmunkásképzőben folytatta tanulmányait. Szívesen emlékezik Delbó György tanár úrra, aki az elektrotechnikát tanította, míg a villanyszerelés szakmai titkait a város egyik legjobb mesterétől, Zeberer Hugótól sajátította el. Az egykori tűgyárból indult szakmai pályafutása, melyet követően több munkahelye is volt, jelenleg egy tömítéstechnikával foglalkozó cégnél villanyszerelőként dolgozik.

– Sajnos nem végeztem családfakutatást, így a felmenőimet csak két generációig tudom visszavezetni – kezdte Harsányi József. – Apai nagyszüleim Miskolcon éltek, Harsányi Barna nagyapám bányász volt. Abban az időben Miskolc környékén több bányaüzem is működött, például a Lyukó, a Csanyik, a Köpüs, melyek elsősorban a diósgyőri vasgyárat látták el szénnel. Sajnos egy bányaszerencsétlenség következtében nagyapa a lábán olyan súlyosan megsérült, hogy lerokkantosították, amibe nehezen törődött bele, hamarosan meg is halt. Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy édesapám még csak a bánya közelébe sem akart menni, ezért a kocsilakatos szakmát tanulta ki, aminek abban az időben nagy becsülete volt. Vasúti járművek javítása volt a fő feladata, de figyelme és érdeklődése egyre inkább a gőzmozdonyok felé fordult, melyeket előbb csak javított, majd letette a gőzmozdonyvezető vizsgát, azaz korabeli szóhasználattal élve „füstös ember” lett. Közbejött azonban a katonaság, a határőrséghez vonultatták be, ami akkoriban 27 hónap szolgálattal járt. A kiképzést követően Miskolctól sok száz kilométerre, az ország addig számára ismeretlen részébe, Sopronba vezényelték.

– Apám beleszeretett Sopronba, nyilván nem a szigorú szolgálatok alatt, hanem azokon a néhány órás kimenőkön, amikor nézelődhetett a városban, netán beülhetett a Pannónia Szálloda legendás Fehér-termébe – folytatta Harsányi József. – Sopron az ötvenes évek második felében persze nem úgy nézett ki, mint manapság, a háború nyomait még magán viselő zárt város volt, ennek ellenére a leszerelését követően édesanyámmal együtt elhagyták szülővárosukat, és Sopronba költöztek. Nagy szerencséjük volt, Németh József egykori huszárszázados adott ki nekik egy kis szobát, és egyúttal melléjük is állt. Édesapám a MÁV-nál helyezkedett el mozdonyvezetőként, eljutott a szakma csúcsára, hisz vezethette a magyar ipar egyik büszkeségét, a 424-es gőzmozdonyt, amit a legendás finn csodafutóról Nurminak is neveztek. Ma az általa is irányított „gép” a fertőbozi állomáson van kiállítva mint „szobormozdony”. Anyai nagyapámtól, Kissimon Gyulától a kiskert szeretetét örököltem, így ha tehetem, „túrom a földet” a legendás 56-os őrház közelében lévő telkemen, néhány száz méterre a határtól, ahol egykor apám is szolgált, és aminek lényegében köszönhetem, hogy soproni lettem. 

Családi háttér: 1961-ben született Miskolcon. Édesapja mozdonyvezető volt, édesanyja pedig szakácsnőként dolgozott. Eszter lánya építészmérnök, Beáta pedig egy ruházati boltban dolgozik Ausztriában.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.