Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Apa és fiai focimezben
Leczovics Zsolt és fiai, Botond és Bence az SC Sopron labdarúgócsapatait erősítik.

Alma és fája – Leczovics Zsolt és fiai, Botond és Bence

Apa és fiai focimezben

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. A Leczovics fiúk, Botond és Bence édesapjuk nyomdokába léptek, így immáron mindhárman az SC Sopron labdarúgó-egyesület csapatait erősítik.

– A családban nálunk különösebb előzménye nem volt a rendszeres sportolásnak, ennek ellenére a szüleim annak idején a Lackner Kristóf Általános Iskola testnevelés tagozatos osztályába írattak be, ahol aztán Sejber Pista bácsi terelgetett a labdarúgás irányába – kezdte Leczovics Zsolt, vagy ahogy őt Sopronban ismerik, Lecsó. – Tízéves koromban álltam be először a kapuba még az akkori SSE-ben, majd Székesfehérváron folytattam a tanulmányaimat és a focit is, mígnem hazakerülve Sopronba, a környező magyar és osztrák falvak kisebb csapataiban, illetve a városi bajnokságban voltam hálóőr. Itt olyan csapattársaim voltak, mint az NB I. 1998-as gólkirálya, Tiber Krisztián, illetve a soproni színekben egykor szintén elsőosztályú játékos, Varga Donát.

Leczovics Zsolt negyedik éve Heinrich Márkkal együtt az SC Sopron utánpótlásának kapusedzője, úgy a fiú-, mint a lánycsapatoknál, illetve a következő idénytől az NB II-ben induló felnőtt női együttesnél is.

– Szóba sem került nálam másik sportág, nem mintha édesapám egy szóval is erőltetett vagy irányított volna a labdarúgás irányába – vette át a szót Botond, akire nagy hatással volt a nyolc évvel ezelőtti labdarúgó Eb, amelyről különösen emlékezetes számára a portugálok elleni mérkőzés. – Természetesen néztük ezt a meccset a tévében, máig meghatározó emlék számomra a válogatottunk szervezettsége és támadásépítése, ami talán közrejátszott abban, hogy nem édesapám nyomdokába léptem, hanem kezdetektől fogva elsősorban a középpályás poszt felé irányult a figyelmem.

Botondnak az SC Sopron U16-os csapatában Bokán Zsolt, az U17-ben pedig Majoros Zoltán az edzője.

– Én elsősorban a bátyám miatt választottam a labdarúgást – kapcsolódott a beszélgetésbe Bence, aki mint mondta, hamar rádöbbent arra, hogy alkatából eredően számára a kapusposzt a legmegfelelőbb. – Gyorsaságban sem vehetem fel a versenyt a többiekkel, viszont a kapuban otthonosan érzem magam. Természetesen nem édesapám a kapusedzőm, hanem Heinrich Márk, az MLSZ U13-as regionális ligában idén ezüstérmet szerző csapatunkat pedig Körmendi Tamás edzi.

– Talán szerénységből Botond nem mondta el, hogy több helyen is felfigyeltek már rá, így például lehetősége volt a Budapest Honvéd FC utánpótlás-nevelő bázisán, a Magyar Futball Akadémián egy négynapos próbajátékon is rész vennie, valamint a közelmúltban az egyik legnagyobb osztrák akadémia fókuszába is bekerült. Ez nekünk, szülőknek óriási büszkeség, azonban úgy gondolom, ez az SC Sopron utánpótlás-nevelési munkáját dicséri – zárta a családi beszélgetést Leczovics Zsolt. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.