Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Anya és fia a kispadon
Pongrácz Krisztina és Pongrácz Levente is edző. Az édesanya teniszezőkkel foglalkozik, fia elsősorban kosárlabdázókkal, de ő is besegít a teniszpályán. Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Pongrácz Krisztina és Pongrácz Levente

Anya és fia a kispadon

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Pongrácz Levente az édesanyja nyomdokába lépett, mindkettőjük életének szerves és elválaszthatatlan része a tenisz és a kosárlabda.

– A szüleim életében nem töltött be központi szerepet a sport, érdeklődési körük és figyelmük elsősorban a zene felé fordult – kezdte Pongrácz Krisztina. – Érdekes, hogy bátyámmal együtt bennünket mégsem a zeneiskola felé terelgettek, hanem a sportpályák irányába. Hogy miért, ezt sajnos már nem tudom megkérdezni tőlük, talán mindkettejükben volt mégis egy elfojtott, be nem teljesült vágy, talán éppen a tenisz iránt, hisz amikor Kristóffal mi elkezdtünk sikereket elérni, ők voltak a leglelkesebb és egyúttal nagyon hozzáértő szurkolóink.

Pongrácz Krisztina egyébként úszóként kezdte sportkarrierjét.

– Hauer Péter és Käesz Mihály voltak az edzőim, de a folyamatos arcüreggyulladások miatt búcsút kellett mondanom az úszóedzéseknek, és elkezdtem kosarazni – folytatta Krisztina. – Kristóf bátyám ekkor már Szinvay Kálmán kezei alatt teniszezett, úgyhogy az ő példáját követve rövidesen én is átpártoltam a vörös salakra. Az SVSE-ben nagyon jó társaság jött össze ott abban az időben, egymást érték a sikerek úgy az egyéni, mint a csapateredményekben. A fiúkkal együtt mi is feljutottunk az NB I-be, 18 éves koromban megnyertem az országos vidékbajnokságot, sőt Szabó Judittal párosban is felállhattunk a dobogó legfelső fokára. Janics Gyurival vegyes párosban lettünk bronzérmesek. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy a magyar ranglistán is előkelő helyre kerültem. A teniszpályától nem vettem búcsút, először csak „beugró edzőként” helyettesítettem Babos Csabát, majd középfokú edzői képesítést is szereztem. Olyan sikeres tanítványaim voltak, mint Dorn Kunigunda, László Csaba és Buzonics Dominik, akiknek a teniszkarrierje az USA-ban folytatódott.


– Anyu azt nem mondta, hogy ma is edzősködik, és imádják a tanítványai úgy idehaza, mint Ausztriában – tette hozzá Levente, aki ugyanúgy Szinvay Kálmánnál kezdett el teniszezni, mint az édesanyja. – Amikor kamasz koromban elkezdtem nyúlni, elcsábítottak kosarazni a Soproni Tigrisekhez, ma is hálával gondolok első edzőimre, a közelmúltban elhunyt dr. Bakk Lászlóra, az 1969-es Magyar Kupa-győztes SMAFC legendás kosarasára és Németh Lehelre. Később a Sportiskolában végigjártam a „ranglétrát”, sokat köszönhetek ottani edzőimnek, Meszlényi Róbertnek, Csátaljay Gábornak és Patonay Imrének. Bár még ma is lehetnék aktív játékos, nemcsak az adottságaim, hanem talán a tehetségem is meglenne hozzá, de a magam részéről komfortosabbnak érzem az edzői pályát, talán itt jobban ki tudok teljesedni. A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia U16-os és az U18-as csapatának vagyok az egyik edzője, illetve sokszor kisegítem anyut is, amikor ő nem tudja megtartani a tenisztréningeket. Nagy élmény volt, amikor anyuval párosban együtt indultunk a Katter Herbert családi tenisztornán, ahol emlékezetes szetteket játszottunk.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.