Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alma és fája – dr. Rónai Ferenc és ifj. dr. Rónai Ferenc
Apa és fia, mindkettejük hivatása az erdő szeretetéből fakad Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – dr. Rónai Ferenc és ifj. dr. Rónai Ferenc

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Míg dr. Rónai Ferenc a gimnáziumi évek alatt még hezitált, hogy orvos vagy erdőmérnök legyen-e, addig a fiának már egyenes útja volt az erdőmérnöki karra.

– Nekem szülői indíttatásom nem volt az erdőmérnöki pálya felé, hisz akkori szóhasználattal élve édesapám könyökvédős hivatalnok volt, a komáromi járási hivatal iparügyi csoportjának volt a vezetője – mesélte a pá­­lyaválasztás kezdetéről dr. Ró­­nai Ferenc gyémántokleveles erdőmérnök, a Soproni Egyetem Eötvös Loránd-díjas nyugalmazott mechanika professzora. – Volt viszont egy na­­gyon kedves barátom, Adorjáni Feri, akivel ha tehettük, minden szabadidőnket a környező kisbéri és nagybéri erdőkben töltöttük, nagyokat csatangoltunk, amiben fő támaszunk a ke­­rületvezető erdész, illetve az erdőgondnok volt. Mindezekkel együtt Feri barátommal együtt orvosi pályára készültünk, talán ebben szerepük volt bencés tanárainknak is. Nemrég került a ke­­zembe Gróh Gyula professzornak a kémia könyve, ebből készültünk a felvételire, mígnem egy alkalommal elmentünk az orvosi egyetemre egy anatómia gyakorlatra, és ez volt az a pont, ami megfordította az életemet: eldöntöttem, ezt én nem szeretném csinálni. Így aztán Ferivel együtt Sopronba jelentkeztünk, mindkettőnket föl is vettek, igaz, ő az első év után mégis az orvosi pályát választotta. 

– Nekem sokkal egyszerűbb volt a válasz a „mi leszek, ha nagy leszek?” kérdésre, hisz nemcsak az apám, hanem anyai nagyapám, Kulacsy János is erdőmérnök, sőt, ő egyúttal tanárelődöm is volt az évtizedek során többször is nevet cserélő erdészeti technikumban – vette át a szót ifj. dr. Rónai Ferenc. Ő édesapja nyomdokaiba lépett, hisz három és fél évtizedig oktatója, 25 évig pedig az igazgatója is volt a Roth Gyula Erdészeti és Faipari Szakképző Iskolának. – Az erdész tradíció annyiban folytatódik a családban, hogy Gergő fiam is erdésztechnikusi oklevelet szerzett, de őt „elrabolták” a dísznövények, így végül is kertészmérnöki diplomát szerzett. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.