Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alma és fája – dr. Hollósy Kornélia és lánya, dr. Csernus Kornélia
Anya és lánya – a két Kornélia doktornő Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – dr. Hollósy Kornélia és lánya, dr. Csernus Kornélia

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem.

Dr. Hollósy Kornélia még csak „félig” követte szülei hivatását azzal, hogy nem általános orvosi, hanem fogorvosi diplomát szerzett, míg Kornélia lánya esetében már fel sem merült az „eltévelyedés”. Olyannyira nem, hogy a diploma megszerzését követően hamarosan már közös fogorvosi praxisban is dolgozott édesanyjával, és dolgozik mindmáig anya és lánya, a két Kornélia doktornő.


– Orvos családban nőttem föl, édesanyámnak, dr. Frivaldszky Kornéliának a Pázmány Péter utcai lakásunkban volt a szemészeti magánrendelője, amellett, hogy természetesen a kórházban és az SZTK-ban is rendelt, édesapám, dr. Hollósy János pedig sebész főorvos volt a soproni kórházban – mesélte dr. Hollósy Kornélia fogorvos, fogszabályozó szakfogorvos. – Ebben a miliőben így érthető, hogy olyan sok hezitálás nem előzte meg az én hivatásválasztásomat, annál is inkább, mert az egyik bátyám ekkor már orvostanhallgató volt.

Ezzel együtt felmerült az is, hogy én legyek gyógyszerész, mert mint édesanyám tartotta: egy nőnek nagyon fontos, hogy a hivatása mellett a családjának is tudjon élni, és az orvosi pálya véleménye szerint bizony nem mindig teszi ezt lehetővé. Gyerekként én is megtapasztaltam az otthoni állandó nagy sürgés-forgást, hogy édesapámat a vasárnapi ebédtől hívták be a kórházba, és még sorolhatnám. A gyógyszerészi pálya viszont nekem nem tetszett, így mintegy köztes megoldásnak találtatott, hogy akkor legyek fogorvos.


– Érettségi előtt az én esetemben már nem kellett összeülnie a családi kupaktanácsnak, egyértelmű volt, hogy nemcsak nagymamám és édesanyám keresztnevét viszem tovább a családban, hanem a hivatást, sőt magát a fogorvosi praxist is – vette át a szót édesanyjától dr. Csernus Kornélia, aki édes­any­jához hasonlóan a fogorvosi szakvizsgát követően fogszabályozásból is szakvizsgázott. Mint mondta, gyerekkorában Nagycenken, amikor a lakásuk lényegében együtt volt a rendelővel, ő ott járt-kelt a várakozó betegek között, maga a fogorvosi szék pedig számára nem volt több, mint egy megszokott, hétköznapi bútordarab. – Hozzáteszem, most, hogy rendszerint együtt rendelünk, ami nagyon jó, ide, a rendelőbe is lényegében hazajárunk, így nemcsak otthon, de itt is családias a hangulat. Anyu egy személyben anyu+ kolléga + főnök, multifunkciós személyiség.


– És ez így van jól – tette hozzá dr. Hollóssy Kornélia. – A tapasztalat találkozik, kiegészül a fiatalos lendülettel… 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.