Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A zene összeköti Kisséket
Ifj. Kiss Károly, Kiss Károly és Kiss Katalin Fotó: Pluzsik Tamás

A zene összeköti Kisséket

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Az apa, Kiss Károly a soproni OTP fiókvezetője volt, Károly fia nyelvtanár, Katalin lánya pedig oboaművész. Három különböző életút, ami egy ponton találkozik, ez pedig a zene.

– Édesapám a Lomositz Pál által vezetett GYSEV férfidalárdában énekelt, édesanyám úgyszintén szerette a zenét, így az természetes volt, hogy engem is beírattak a zeneiskolába – mesélte Kiss Károly. – A felvételi Mühl Ali bácsinál volt, aki leütött a zongorán két billentyűt, majd megkérdezte tőlem, hogy „Na, kisfiú, melyik volt a magasabb hang?”. Aztán ezt megismételte, de már csak fél hang különbséggel, és amikor erre is helyesen válaszoltam, azt mondta: „Ennek a gyereknek jó füle van, tanuljon hegedülni!”. Jól emlékszem, abban az időben nem lehetett feles hegedűt kapni, alig értem el a normál hegedű nyakát, de Hoffer Ottó tanár úr nagyon türelmes volt velem. Talán maradtam is volna a vonós hangszerek mellett, ha Sinkó Ferenc kürttanár el nem csábít egy alkalommal az ő órájára, ahol mondhatom, hogy „ott ragadtam”. Hamarosan Friedrich Andrással és Grábner Józseffel együtt már tagjai lettünk a Maros Ernő vezette Soproni Központi Textiles Zenekarnak. Egy ideig még párhuzamosan játszottam a két hangszeren, mígnem egy alkalommal kerékpáron puha tokban vittem a hegedűmet, ami egy nagy esést követően ripityára tört, így véglegesen a kürt mellett maradtam. Egyik alapítója és több mint négy évtizedig tagja voltam Sopron Város Fúvószenekarának, emellett 55 évig játszottam az idén 190 éves Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarban is.  

– Egy percig nem volt kétséges, hogy én is kürtös leszek, hisz annyit hallottam otthon gyakorolni az édesapámat, hogy számomra szinte csak ez a hangszer létezett – kapcsolódott a beszélgetésbe ifj. Kiss Károly, aki évtizedekig együtt játszott édesapjával a városi fúvószenekarban és a szimfonikusoknál is.

– Míg édesapámnak és testvéremnek „csak” hobbija a zene, nekem egyúttal a hivatásom is – folytatta Kiss Katalin zenetanár és oboaművész, akinek a soproni zeneiskolában Horváth Rudolf volt a tanára, majd zenetanári és oboaművészi diplomáját a grazi zeneakadémián szerezte meg. Rendszeresen játszott a grazi szimfonikus zenekarban, illetve a helyi opera együttesében is, évek óta a fertőmeggyesi (Mörbisch) operettfesztivál zenekarának a tagja.

– A gyerekek, Kati és Karcsi az egykori úttörőzenekarban, majd a fúvósoknál többször is játszottak együtt – vette vissza a szót az édesapa. – Persze az igazi ünnep az volt mindhármunk számára, amikor a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarban mindhárman együtt muzsikáltunk. Ilyenkor mindig eszembe jutott, hogy ha van valami, ami állandó ebben a világban, az a zene összekötő ereje, családon belül és azon túl is.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.