Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A szív

| Munkatársunktól | Tallózó

Szívünk (latinul: cor, cordis) keringésünk irányító motorja.

Ha a motor leáll, a keringés összeomlik, és ha mintegy 5 percen belül nem sikerül pótolni a szívműködést – hatékony újraélesztéssel –, agyunk végérvényesen károsodik, azaz visszafordíthatatlanul meghalunk.

A szív speciális izomzat (szívizomzat) alkotta izomtömlő. Önműködően, de az akaratunktól független, úgynevezett vegetatív idegrendszer, és hormonális hatások által befolyásoltan, ritmikus összehúzódásra és elernyedésre képes. Az izomterületek meghatározott sorrendiségű összehúzódását a szív elektromos vezérlő (ingerképző) és vezető rendszere hangolja össze.

A vér egyenirányítását a szívüregekben (pitvar–kamra) azokat ezáltal el is választó vitorlás és a szívből kivezető nagy ütőerek kezdetében ülő úgynevezett tasakos billentyűk mechanikus, nyomásviszonyok irányította felnyílása és záródása végzi.

Vigyázzon a szívére!

Dr. Tschürtz Nándor

Kapcsolódó cikkek

Az éltető szeretet erejével

2019. 12. 18. | Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Összeszorongás

2020. 06. 03.

Kérem, cseppet se zavarja, hogy a szorongás kifejezést most ezzel a furcsa igekötővel bővítettem!