Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Nyári Józsi lengyel grófkisasszonyt vett feleségül 1917-ben

A szép mese folytatódik…

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Március 4-i lapszámunkban Kalandos szerelem címmel már írtunk Nyári Rudi cigányprímás és Festetics Vilma grófkisasszony szerelméről, majd házasságáról. Arra talán kevesen számítottak, hogy a történetet majd Nyári Rudi öccse, Nyári Józsi is folytatni fogja, pontosabban kopírozza…

A tehetséges Nyári fiúk hárman voltak testvérek, közülük a legfiatalabb Józsi volt, aki abban az időben, amikor bátyja házassága, majd feleségének váratlan és tragikus halála a bécsi és a budapesti lapok címlapjára került, szintén híres cigányprímás volt. Farkas Pali bandájában játszott mint klarinétos és tárogatós. Hamarosan azonban őt is utolérte a fúvósok gyakori betegsége, tüdővérzés miatt le kellett tennie a klarinétot. Ez természetesen nem okozott neki gondot, hisz bátyjához hasonlóan ő is kiváló hegedűs volt, így saját zenekart alapított. A háború számára, éppen a betegsége miatt, csak kis kitérőt jelentett, mert ugyan bevonult a soproni 76-osokhoz, de hamarosan leszerelték, így 1916-ban már Nyári Józsi a bécsi kávéházak egyik ismert és kedvelt muzsikusa volt.

– Ferenc József halálát követően, 1916 telén elcsábítottak Prágába, ahol az Alhambra mulatónak lettem a prímása – mesélte később egy újságírónak a kalandos románc indulását Nyári Józsi. – Egy este finom, nagy társaság jött be, köztük egy csodaszép szőke kisasszony. Muzsikálás közben láttam, hogy nagyon nézeget a kisasszony, sőt a társaság pezsgőt is küldött nekem és a bandának.

A gyönyörű szőke kisasszony pedig nem más volt, mint a dúsgazdag lengyel gróf, Eugen Wratislaw von Mitrowitz lánya, teljes nevén Margaretha Teresia Laura Maria Gräfin Wratislaw von Mitrowitz, aki „teljesen belehabarodott” a soproni cigányprímásba.

– Két hónapig tartott ez a csodaszép prágai szívjáték, majd a szerződésem visszaszólított Bécsbe, a Cafe Lurionba. Egy este majd kiesett a vonó a kezemből, ugyanis belépett a kávéházba az én lengyel grófkisasszonyom, odajött hozzám és elmondta, hogy megszökött otthonról azzal a szándékkel, hogy hozzám feleségül jöjjön – mesélte tovább a történetet az Est újságírójának Nyári Józsi.

Nem sokat teketóriázott a két szerelmes ifjú, másnap vonatra ültek, és meg sem álltak a soproni Ezüst utcáig (a mai Ötvös utca), ahol a Nyári szülők áldásukat adták a frigyre, így 1917. június 11-én a soproni városházán Szalay Péter anyakönyvvezető összeadta a fiatalokat. A lengyel grófi család persze azonnal kitagadta az ifjú feleséget, de ez egy csöppet sem zavarta a fiatal házasokat, olyannyira nem, hogy az elegáns bécsi Löw-szanatóriumban hamarosan megszületett ifjú Nyári József, pontosabban a keresztlevél tanúsága szerint: Nyári József Iván Elemér Rezső Antal Mária. A történet itt még nem ér véget…


Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.