Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A posta és a foci vonzásában
Motován Miklós családja Vas megyéből származik. FOTÓ: PLUZSIK TAMÁS

A posta és a foci vonzásában

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Motován Miklós az 1956 szeptemberében megnyílt Hunyadi János Általános Iskola első  diákjai közé tartozott. Boleman Magda néni tanította neki a rajzot, akitől sok dicséretet kapott, ezért hosszú ideig eltökélt szándéka volt a rajzfilmes életpálya. Mivel a technika iránt is érdeklődött, középiskolai tanulmányait a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban folytatta, majd a posta ösztöndíjasaként a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán szerzett diplomát. Édesapja nyomdokaiba lépve egészen nyugdíjba vonulásáig a Magyar Postánál, illetve a Matávnál dolgozott, mikrohullámú, vezeték nélküli eszközök fejlesztésével foglalkozott. 

– Sajnos későn eszméltem,  nagyon sajnálom, hogy hiányosak az ismereteim a családfánkra vonatkozólag – kezdte Motován Miklós. – Az apai vonal vélhetőleg Erdélyből származik,  de a dédszüleim már Vas megyében, Hegyfalun voltak gazdálkodó parasztemberek. Abban az időben nagy dolog volt bekerülni a vasúthoz, biztos fizetés, nyugdíjas állás, ma úgy mondanánk, kitörési lehetőség  volt egy fiatalember számára. Motován István nagyapám talán éppen emiatt lett vasutas, egészen pontosan váltókezelő a sárvári vasútállomáson. A pályaudvar végén, ahol összefutottak a sínek, volt egy bakterház, abban lakott a család, az édesapám is ott született. Ő mesélte, hogy olyan közel voltak a házhoz a sínek, hogy kisgyerekként, különösen éjszaka, amikor az úgynevezett „színházi vonat” érkezett Budapestről és ment tovább Szombathelyre, mindig attól félt, hogy egyszer a mozdony bejön a szobába. 

– Szüleim a második világháború végén házasodtak öszsze, miután édesapám szerencsésen megúszta azt sebesülés  és hadifogság nélkül – folytatta Motován Miklós. – Apu kiváló sportember volt, talán ha nincs a háború, labdarúgóként komolyabb sikereket is elérhetett volna. Sárváron, majd később a Szombathelyi Postásban focizott, Mottyos becenéven volt ismert, de megkereste őt az akkor az első- és másodosztály között ingázó Haladás is. Végül is a foci révén került 1951-ben Sopronba, labdarúgóként a Soproni Postáshoz, munkahelyként pedig a Soproni Postaigazgatóságra, ahol különböző munkakörökben dolgozott egészen nyugdíjba vonulásáig. A sport élete végéig megmaradt számára szerelemként, évekig volt a Soproni Postás Sportkör elnöke. Mivel a közelben, a Hunyadi utcában laktunk, gyerekként gyakran én is ott lógtam a pálya szélén, hisz kiválóságok sora focizott akkoriban a Postásban. Anyai nagyszüleim is Vas megyeiek, ők Oladon éltek. Ez a kis falu ma már nem létezik, 1950-ben Szombathelyhez csatolták, már csak egy városrész és egy lakótelep őrzi a nevét. Így visszatekintve megállapítható, hogy a vasút és a posta meghatározó szerepet játszott a családunk életében.

Családi háttér: 1950-ben született Szombathelyen. Úgy az édesapja, mint az édesanyja a  Soproni Postaigazgatóságon dolgozott. Felesége a soproni Köjálnál tevékenykedett. Mindkét fiuk Sopronban él, Miklósnak grafikai és nyomdatechnikai vállalkozása van, András pedig egyéni vállalkozó.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.