Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nagyapa nyomdokában
Kulcsárné Roth Matthaea fotó: Pluzsik Tamás

A Roth családban tradíció az erdész hivatás

A nagyapa nyomdokában

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

A Roth család neve Sopronban szorosan összekapcsolódott az erdész szakmával és az erdővel. Kulcsárné Roth Matthaea okleveles erdőmérnök pontosan húsz éve dolgozik a természetvédelmi szakigazgatásban.


– Minden bizonnyal szász iparosok voltak az apai felmenőim – kezdte a korai családtörténetet Kulcsárné Roth Matthaea. – Roth Gyula dédapám – aki egy régi soproni képeslap tanúsága szerint még Julius Roth cégfelirattal jegyezte a Tűztorony tövében, az Előkapuban lévő Patkó nevű sütödéjét – már a tisztes soproni ipar egyik letéteményese és jó hírének öregbítője volt. „Nagy karácsonyi vásár Roth Gyula császári és királyi kamarai szállítónál, patiente-, croquant- és spanyol szélsütemények, legfinomabb Foundant-cukorkák” olvasható dédpapa hirdetése az egyik helyi újság ünnepi számában. Annak idején a várfalban voltak maguk a kemencék, azok mögött pedig a városi börtön; a fáma szerint egy alkalommal a kemencekéményen keresztül szökött meg egy elítélt.


A Gyula név apáról fiúra szállt, így Kulcsárné Roth Matthaea nagyapjának is ez volt a keresztneve. Ő a soproni evangélikus líceumban érettségizett, majd a selmecbányai Erdészeti Akadémia hallgatója lett, ahol tanulmányait kiváló eredménnyel a millennium évében, 1896-ban fejezte be. – Nagyapámat a hazai és a nemzetközi erdészeti tudomány meghatározó személyiségeként tiszteli a szakma, de fontos szerepe volt abban is, hogy Trianont követően éppen Sopronban lelt otthonra az a főiskola, melynek aztán három évtizeden keresztül volt tanszékvezető, Kossuth-díjas professzora.


Roth professzor felesége, Mojzer Margit egy Marosvásárhely környéki erdész lánya volt, majd a gyermekük, Matthaea édesapja is ezt a hivatást választotta. Ifjabb Roth Gyula még Selmecbányán született 1909-ben, de már Sopronban érettségizett, majd az erdőmérnöki oklevelét is itt szerezte meg 1932-ben. Bejárta Európát, majd a háború kitörésekor kikerült a frontra, és a világégés utolsó napján Graz mellett esett szovjet hadifogságba. Öt év keserves hadifogolyélet után engedték haza, pontosabban nem haza, hisz a Keleti pályaudvarról azonnal a kazincbarcikai internáló táborba vitték, ahol még két évet raboskodott. Szabadulásakor kapott egy elszámolást, mely szerint a munkabéréből levonták az őrzésére fordított költséget…


– Felmenőink nyomán bátyám a Gyula nevet viszi tovább, én pedig az erdőmérnöki hivatást, ezt a szép családi tradíciót – tette hozzá Kulcsárné Roth Matthaea. – Büszke vagyok arra is, hogy erdőművelőként folytathattam a nagyapám által megkezdett szálaló kísérletet Asztalfőn, közelében annak a tanösvénynek, mely az ő nevét viseli.

Családi háttér

A Komárom megyei Szőnyben született 1964-ben. Édesapja erdőmérnök volt, édesanyja végzettségét tekintve mélyépítő technikus, de elsősorban a gyermeknevelést és a háztartás vezetését tekintette hivatásának. Férje hivatásos katona, mérnök–őrnagy, jelenleg Tatán teljesít szolgálatot.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.