Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nagy elődök útján
Dr. Rybach László egykori professzorának, Tárczy-Hornoch Antalnak a szobra előtt Fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Rybach László, ha teheti, vonatra ül és Sopronba jön

A nagy elődök útján

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Kutatószobákat neveztek el a nagy elődökről a felújított Csatkai utcai Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetében. Tárczy-Hornoch Antal, Kántás Károly mellett dr. Rybach László nevét is viseli egy terem.

Dr. Rybach László professzor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem díszdoktora, az MTA külső tagja Sopronban született, idén áprilisban töltötte be 84. életévét. A soproni Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett, majd 1953-ban beiratkozott az akkor még Sopronban működő Nehézipari Műszaki Egyetem geofizikus mérnöki karára. Az 1956-os forradalmat követően Svájcba emigrált, a Zürichi Műszaki Egyetemen fejezte be tanulmányait, később ott is doktorált, 1980-tól pedig a nagyhírű egyetem professzora lett. Mindemellett máig aktív muzsikus, karmester, több mint kétszáz hangversenyt dirigált az Orchesterverein Zürich élén, de mint mondja, számára máig azok a legemlékezetesebbek pillanatok, amikor szülővárosa szimfonikus zenekarát vezényelhette.

– Sajnos már egyre kevesebb a barátom és az ismerősöm Sopronban, a legutóbbi, 65 éves érettségi találkozón az egykoron 35 fős osztályból már csak hatan jöttünk össze, ennek ellenére, ha tehetem, vonatra ülök és Sopronba jövök – mesélte dr. Rybach László. – Nemcsak a temetők miatt, ahol szüleim nyugszanak, hanem egyáltalán – szívni egy kis soproni levegőt, nem utolsó sorban pedig barangolni a számomra megunhatatlan, emlékidéző, gyönyörűen megújult történelmi belvárosban.

Rybach professzort a közelmúltban különleges megtiszteltetés érte, ugyanis a felújított Csatkai utcai Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetében a nagy elődök, az egykori professzorok, Tárczy-Hornoch Antal és Kántás Károly mellett róla is kutatószobát neveztek el.

– Úgy gondolom, nemcsak lélekemelő, hanem egyúttal példa is a fiatal kutatók számára, ha a nagy elődök emlékét ezúton is őrizzük. Rybach professzor úrral pedig továbbra is szeretnénk, ha aktív maradna a tudományos kapcsolat, így az ő esetében egyúttal ez azt is jelenti, hogy ha Sopronban tartózkodik, akkor ide mindig betérhet, akár dolgozhat is itt, természetesen a lehetőségeink szerinti infrastruktúrát biztosítjuk számára – mondta dr. Kovács István, az intézet igazgatója.

– Tárczy-Hornoch Antal professzor úrnál annak idején kiegyenlítő számítást hallgattunk, míg Kántás Károly alkalmazott geofizika előadást hirdetett meg 1956 őszén, de a forradalom miatt mindössze egy előadást tudott megtartani, ezt követően az ő élete és munkássága Bécsben, az enyém pedig Zürichben folytatódott – zárta dr. Rybach László. – Vele kapcsolatos még, hogy feleségemmel 1962-ben Bécsben kötöttünk házasságot, ahol Kántás professzor úr volt az esküvői tanúm.  

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.