Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A megbecsülés éltető ereje
Taschnerné Wilfing Hedvig és Taschner Frigyes 1956 karácsonyán házasodott össze.

Taschnerné Wilfing Hedvig és Taschner Frigyes

A megbecsülés éltető ereje

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Akár már fiatal gyerekkorunkban is találkozhattunk volna, hisz zongoraórára ugyanahhoz a tanárnőhöz, Stancz Ilonához jártunk – kezdte Taschner Frigyes. – Tősgyökeres soproniak lévén a szüleink is jól ismerték egymást, az első találkozásunk mégis viszonylag későn történt. Pontosan hetven évvel ezelőtt Magdi húgom egy színházi hangverseny előtt bemutatta nekem az egyik osztálytársát, az akkor 14 éves Hédikét, akit aztán három évig nem láttam, hisz három évre bevonultam katonának. A szőke, mosolygós, óvónőképzős kislány nagyon mély nyomott hagyott bennem. Csak remélni tudtam, hogy lesz folytatása az első találkozásnak.

– Én úgy emlékszem, hogy a színház után még egyszer találkoztunk, amikor haza is kísért Frigyes, aztán valóban évek teltek el, de nekem is többször eszembe jutott a csinos fiatalember – folytatta Hédi néni. – Barátnőim biztatására a névnapjára írtam neki egy képeslapot, majd ezt követően elkezdtünk levelezni. 1956 őszén Frigyes leszerelt, karácsonykor megtartottuk az eljegyzésünket, majd két hónappal később a Juliáneum oltára előtt esküdtünk örök hűséget egymásnak.

A fiatalok egy szerény, Fenyves sori kis manzárdlakásban kezdték el közös életüket, és még az esküvő évében megszületett Hedvig lányuk. A rokonságból volt, aki kiszámolta, hogy ugyan megvan-e a kilenc hónap, de megvolt. Két évvel később megérkezett Péter is, így lett teljes a család.

– Nekem 960, Hédinek pedig 760 forint volt a fizetése, ami akkor is kevés volt, de nagyon boldogok voltunk, mert szeretetben éltünk, és ez így van ma is. Ahogy szoktam mondani, Hédivel mi „eltaláltuk” egymást, és úgy hiszem, ez a hosszú és boldog házasság titka. Megismerni és megszeretni egymást, ezt a házassági útravalót tudom adni a mai fiataloknak.

– Talán szerencsések is vagyunk, hisz közös az érdeklődési körünk, szeretjük a zenét, a művészeteket, ez is összeköt és össze is tart bennünket. És még valami – nézett szeretettel a férjére Hédi néni –: csak az a szerelem örök, amely egymás megbecsülésén alapszik. 

Taschnerné Wilfing Hedvig gyémántdiplomás óvónő 1937-ben született Sopronban. Több óvodában is dolgozott, majd 1992-ben az Állami Gyógypedagógiai Nevelőintézetből ment nyugdíjba.

Taschner Frigyes gyémántdiplomás tanító 1931-ben született Sopronban. Több helyen is oktatott, majd 1971-től nyugdíjba vonulásáig az Állami Gyógypedagógiai Nevelőintézet igazgatóhelyettese és egyik meghatározó tanára volt. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.