A Kockásfülű nyúl rendezője

| Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk égető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok is, akik már nemzedékek óta itt élnek, s azok is, akik elszakadtak Soprontól.

– Egészen pontosan nem tudjuk, eredetileg honnan származik a családunk Richly ága, vélhetőleg Prága környékéről. Ezt azonban semmivel alátámasztani nem tudom, pláne, hogy évekkel ezelőtt jelentkezett egy távolinak vélt rokon Sziléziából is – repült vissza az időben családja történetének felidézésében Richly Zsolt Kiváló és Érdemes Művész. – Az viszont biztos, hogy Jan Richly ükapám 1841-ben már Sopronban cukrászmester volt, és ezt követően aztán ez a mesterség apáról fiúra szállt.

– Richly Nándor nagyapámnak az Ikvahídon volt a cukrászműhelye, ahol gyerekként én is sokat tébláboltam, csodáltam a tortákra kanyarított fondant-díszeket, a cukorszirmokból összeállított rózsákat, és azok az illatok… – emlékezett Richly Zsolt.

A Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező nevéhez televíziós so­­­­ro­­zatok, egész estés TV- és mozifilmek kötődnek. Közülük kiemelkedik az általa rendezett Kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi című rajzfilmsorozat, melyeken generációk nőttek föl.

Richly Zsoltnak és édesapjának közös rajztanára volt, utóbbinak a Széchenyiben, Zsoltnak a rajziskolában volt a mestere Soproni Horváth József. Az apa aztán kiváló akvarellista lett, majd tanárként Aszódon helyezkedett el, ahonnan be­hívták katonának, kikerült a frontra, majd a visszavonulás során a börgöndi repülőtér védelménél esett el. – Az ujján lé­­vő gyű­­rűbe édesanyám neve volt vésve, ezért tudták azonosítani az exhumálásnál, és így kerülhetett haza, az evangélikus temetőbe – mesélte Zsolt.

– Édesanyámat Bedy Máriának hívták, szüleinek vegyeskereskedése volt a Torna utca 4-ben, az üzlet fölött volt a la­­kásuk, ahol én is születtem. Apu halála után édesanyám 11 évig volt özvegy, majd férjhez ment dr. Gáspárdy Sándorhoz. Ő eredetileg jogász, illetve tanfelügyelő volt, majd miután elvesztette az állását, rajztanárként és festőművészként kereste ke­­nyerét, csakúgy, mint öcsém, Gás­­párdy Tibor, aki szintén meg­­becsült művésze Sopronnak. Igazi művészcsalád a mi­­énk – zárja Richly Zsolt. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára jelenleg egy tízrészes, Luther Márton életét bemutató rajzfilmsorozaton dolgozik, melyből már nyolc rész elkészült, és a tervek szerint szeptembertől vetíti a Duna Televízió. 

Családi háttér

1941-ben született Sopronban. Szülei pedagógusok voltak, mind az édesapja, mind a nevelőapja rajztanár, édesanyja pedig tanítónő volt. Felesége matematika–fizika szakos középiskolai tanár, évtizedekig a Balettintézet növendékeit oktatta. Gábor fiuk finn–történelem szakos bölcsész, jelenleg Helsinkiben a Balassi Intézet igazgatója, András pedig francia nyelvtanár Sopronban.

Teljes verzió