Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A jó házasságot nem adják ingyen
Dr. Schwarz Mária és dr. Veres Pál 1961 nyarán fogadott örök hűséget egymásnak – három fiúval lett teljes a családjuk. Fotó: Pluzsik Tamás

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

A jó házasságot nem adják ingyen

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– A József Attila Gimnázium végzős diákja voltam 1956 tavaszán, amikor az iskolánk szalagavató báljának, amit a Sotex Kultúrházban, a mai GYIK-ban tartottak, én voltam az egyik rendezője – kezdte dr. Schwarz Mária. – Már elég sokan voltunk, de valahogy a tánc csak nem akart elkezdődni, ezért odalépett hozzám az osztályfőnököm, Igmándy Zoltánné Klári néni, hogy a főiskolások alkotta „majomszigetből” kérjek föl egy fiút, sőt, rámutatott Palira, hogy ő legyen az. „Nem jönnél velem egy táncra, nem kell sokáig, csak míg nem jönnek a többiek!” – mondtam a számomra addig ismeretlen fiatalembernek.

– Hát, éppen elmehetek, válaszoltam a mosolygós, matrózruhás kislánynak – folytatta megismerkedésük 66 évvel ezelőtti történetét dr. Veres Pál, aki abban az időben harmadéves erdőmérnök-hallgató volt, és azért ment el a gimnáziumi bálra, mert a zenekar dobosa, Kassai Imre kollégiumi szobatársa és a barátja volt.

Marika még ezen a tavaszon bemutatta a fiatalembert a szüleinek, akik túlzottan nem örültek az egyre gyakoribb randevúknak, mert attól féltek, hogy lányuk majd hanyagolja a tanulást, és régóta dédelgetett vágya semmibe vész, nem veszik fel a Budapesti Orvostudományi Egyetemre. Félelmük alaptalan volt, a felvételi sikerült, majd 1962 nyarán Marika kézhez is kapta orvosi diplomáját.


– Az eljegyzésünk 1960-ban itt volt, ebben a Vörösmarty utcai házban, ahol most is lakunk, majd egy évvel később, július első napján fogadtunk egymásnak örök hűséget a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban. Hazajöttünk Sopronba, én itt kaptam állást a kórházban, később a Deák téri Zöldkeresztben, Pali pedig az egyetemen oktatott.

Hamarosan megszülettek a fiúk, először 1963-ban András, 1970-ben Balázs, 1973-ban pedig Miklós, így lett teljes a család.

– Egyikünk sem gondolta hatvanhat évvel ezelőtt, hogy ilyen hosszú lesz az az első tánc ott, a Sotexben. Hogy ez mégis így alakult, ahhoz sok türelemre, szeretetre és megértésre volt szükség – mondta dr. Veres Pál.

– És még valami, hogy ez ne essék egyikünknek se nehezére. A jó és boldog házasságot nem adják ingyen, azt fokról fokra kell felépíteni – tette hozzá dr. Schwarz Mária. 

Dr. Schwarz Mária 1937-ben született Sopronban. 1990-től négy cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő, évekig a szociális és egészségügyi bizottság elnöke. 2018-ban ment nyugdíjba mint területi ellátási kötelezettség nélküli gyermek háziorvos.

Dr. Veres Pál 1935-ben született a Heves megyei Besenyőtelken. 1958-ban vette át erdőmérnöki diplomáját, majd ezt követően közel negyven évig oktatott a Soproni Egyetem Falemezgyártástani Tanszékén, ahonnan 1995-ben ment nyugdíjba.

Legfrissebb híreink a közösségi médián:

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.