Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A fotózás szeretetét örökölte
Kránitz József Fotó: Pluzsik Tamás

Kránitz József szülővárosa lokálpatrióta polgára

A fotózás szeretetét örökölte

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

A legutóbbi hűség napon Sopronért Emlékéremmel kitüntetett Kránitz József több mint négy évtizedig dolgozott a bánfalvi ABC-ben, melynek a közelmúltbeli bezárásáig üzletvezetője volt. Jelenleg a Jereván-lakótelep egyik nagy élelmiszer-áruházának boltvezetője. Kiváló zenész, tubásként 43 éve tagja a Soproni Városi Fúvószenekarnak, valamint alapítója a Brass Brothers Sopron rézfúvós kvintettnek. Mindezek mellett tehetséges fotós, több soproni témájú képe is megjelent kiadványokban, falinaptárakban.

– Édesapám famíliája a rábaközi Bogyoszlóról származik – mesélte Kránitz József. – Kránitz Imre nagyapám is ott született, majd miután Sopronban megismerte a nagyanyámat, fiatal házasként Csapodra költöztek. Időközben kitanulta a férfi–női fodrász szakmát, és nyitott egy kis műhelyt Csapodon, de emellett a falu mindenese is volt: rendszerint ő fényképezett a nevezetes családi és egyéb eseményeken, intézte sokak ügyes-bajos dolgait, valamint volt egy kis fűszer–csemege kereskedése is. A háború után visszaköltöztek Sopronba, egészen pontosan Sopronbánfalvára, ahol folytatta azt, amit Csapodon abbahagyott. A Hajnal téren, annak a háznak az udvarán, ahol most a postahivatal van, berendezett egy kis fodrászműhelyt, hamarosan ez a kis üzlet lett a kitelepítés nyomait még magán viselő falu „hírközpontja”. Édesapám is iparos ember volt, szobafestő–mázoló, aki emellett kiválóan rajzolt, tangóharmonikázott, ő is fényképezett, majd videózott.

Kránitz József nemcsak a családi emlékeket őrzi, hanem nagyapja harmonikás fényképezőgépét is, és mint mondja, volt kitől örökölnie a fotózás iránti vonzalmát, a település értékeinek, rejtett kincseinek megörökítését.

– Anyai nagyapám, Piski József családja a Felvidékről, a Duna bal partján fekvő Ebedről (Obid) származik – folytatta Kránitz József. – Nagyapa végigharcolta a második világháborút, Budapest ostromakor megsebesülhetett, ugyanis az utolsó hír az volt róla, hogy bekerült a budai vár alatt lévő Sziklakórházba. A megözvegyült nagymamát, kislány édesanyámmal és a dédnagymamával együtt a háború után kitelepítették felvidéki szülőfalujukból, amit akkor mérhetetlen cinizmussal csehszlovák–magyar lakosságcserének neveztek. Hogy éppen Bánfalvára kerültek, annak az volt az oka, hogy innen a németajkúakat telepítették ki Németországba. Nagymama azután később férjhez ment Kmeczkó Jánoshoz, úgyhogy valójában nekünk ő volt a nagyapánk, akire még sokan emlékezhetnek, hisz élete végén a bánfalvi templom köztiszteletben álló sekrestyése volt. Sajnálatos módon a huszadik század viharai, ki- és betelepítések is kellettek ahhoz, hogy én már Sopronban születhessek, és legyek ezáltal szülővárosom lokálpatrióta polgára.

Családi háttér: 1962-ben született Sopronban. Édesapja szobafestő–mázoló volt, édesanyja pedig varrónő, majd pedig a bánfalvi óvodában dadus. Felesége a soproni Korona Patikában gyógyszerész. Bendegúz fiuk egy bécsújhelyi bankban közgazdász–informatikus, Anna lányuk pedig bioanalitikusként dolgozik Bécsben.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.