Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A béke nagykövete
Edit Fleischberger egy indiai árvaházban

Edit Fleischberger dolgozott árvaházban, tanított

A béke nagykövete

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Egy soproni lány, Csányi Edit világgá ment. Pontosabban évtizedekkel ezelőtt még nem világgá, csak az ausztriai Baden bei Wienbe. Férjhez ment egy művészemberhez, és élte a kétgyermekes édesanyák hétköznapi életét, immár mint Edit Fleischberger. Aztán segítő munkába kezdett…

– Több mint három évtizedig egy bankban dolgoztam, majd ahogy teltek az évek, és időközben felnőttek a gyermekeim is, egyre többször jutott eszembe, hogy valamit változtatni kellene az életemen, ezzel együtt mások életén is – mesélt a kezdetekről Edit, aki a mai napig rendszeresen megfordul Sopronban, hiszen itt élnek a szülei és sok-sok barátja. – Egy pakisztáni, egy nigériai és egy finn lánnyal karöltve alapítottam egy jótékonysági szervezetet, mellyel elsősorban afrikai mélyszegénységben, emberhez nem méltó körülmények között élőkön szerettünk volna segíteni.

A négy hölgy által létrehozott alapítvány elsődleges céljának az anyagi segítségnyújtáson túl azt tűzte ki, hogy megtanítsa élni az adott hely lehetőségeivel a helybélieket. Közösségi gazdaságokat hoztak létre, melyek nagyon hamar kiváló, kézzel fogható eredményeket is produkáltak.

– Nigéria déli részén, Ogwashi-Uku közelében megvásároltunk többhektárnyi műveletlen, erdővel borított területet, melynek mezőgazdaságilag művelhetővé tételét, valamint eszközök vásárlását finanszíroztuk – folytatta Edit. – Az volt a legnagyobb öröm, amikor saját szemünkkel győződhettünk meg az első betakarításról, és láthattuk a megelégedett, boldog tekinteteket.

A négy hölgy az anyagiak előteremtésében is rendkívül kreatív volt: az adományokon kívül maguk is különböző rendezvényeken sütöttek-főztek, természetesen mindenki a maga nemzeti ételét, amiből szintén komoly bevétele volt az alapítványuknak.

Miután a nigériai kísérlet beindult, és mind a mai napig kiválóan működik, Edit asszony a Don Bosco szalézi társasággal közösen beindított egy indiai projektet is, mellyel a Csennai, az egykori Madras város hajléktalan gyerekeit segítette, illetve társaival együtt az itteni árvaházakat támogatta. Ő maga is dolgozott egy árvaházban, tanított, foglalkozott a gyerekekkel. Edit Fleischberger jószolgálati tevékenységét az ENSZ is honorálta, több elismerés mellett megkapta a Béke Világnagykövete kitüntetést is.

– Örülök neki, de nem erre vagyok a legbüszkébb, hanem azokra a csillogó szemű mosolyokra, melyeket egy jó szóért, egy simogatásért kaptam, ez számomra mindennél többet ér. Igen, tanítottam és tanultam, nap mint nap Don Bosco szavai csengnek a fülemben: „Tegyetek jót feltűnés nélkül! A viola rejtett virág, de az illatáról rá lehet ismerni…”.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.