Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vitaminpótlás ősszel–télen

A dietetikus válaszol

Vitaminpótlás ősszel–télen

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

Itt az ősz, kezdődik a bölcsi/ ovi/ iskola, de már az első nap után betegeskedik a gyerek? Kell-e erősíteni az immunrendszerét? Milyen természetes megoldások vannak?

Első és legfontosabb az egészséges szokások megtartása mind napirendben, mind étkezésben, ezáltal fokozva a védekezőképességet. Rendkívül fontos az elegendő alvás a kicsiknek, hiszen ha fáradtak, az fogékonyabbá teheti szervezetüket a betegségekre.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Őszi–téli időszakban előkerülnek a C-vitamin-tabletták. A gyermekek C-vitamin-szükséglete 1–3 éves kor között körülbelül 15 miligramm, 4–8 éves kor között 25 miligramm naponta. Negyed bögre kivi körülbelül 41 milligramm C-vitamint tartalmaz. Ha a gyermek változatosan fogyaszt mindenféle színű zöldséget, gyümölcsöt, ezt a szükségletet fedezni fogja. Kerüljük a megadózisokat, hiány esetén orvossal egyeztetve adjuk étrend-kiegészítőket a kicsiknek! C-vitamin-túladagolás esetén megnő a vesekő kialakulásának kockázata.

A D-vitamin pótlása ősztől tavaszig javasolt, azonban az előírt dózist ne lépjük túl! A D-vitamint is túl lehet adagolni, bár sokszoros mennyiség szükséges hozzá. Tünetei lehetnek: zavartság, bágyadtság, hányás, izomgyengeség. A karotinoidok is hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. Tartalmazza például a sárgarépa, narancs, mandarin, kaliforniai paprika. Érdemes nyáron már felkészíteni a szervezetünket a téli időszakra, így jó, ha rendszeresen kínálunk ezekből a zöldségekből és gyümölcsökből a gyerkőcöknek.

A testmozgás szintén jó hatással van az immunrendszerre, egészségmegőrző, csökkenti a betegségek kialakulásának valószínűségét. A gyerekeknek naponta egy órát kellene aktívan mozogniuk. Az aktív nem feltétlenül jelenti azt, hogy sportoljanak vagy edzőterembe járjanak. Délutáni játék a játszótéren vagy az udvaron, séta, télen akár egy intenzívebb hógolyócsata vagy hóemberépítés is megfelelő lehet.

Amikor már megtörtént a „baj”, próbálkozhatunk a panaszok enyhítésére hároméves kor felett lándzsás útifűvel (megfázás, légúti megbetegedések esetén hatékony). Négyéves kor felett adhatunk akár borsmentateát is pici mézzel édesítve, hiszen utóbbinak önmagában antibakteriális hatása van. 

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...