Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vissza a húszas évekbe!
A népszavazás 100. évfordulójára olyan dalokat dolgoztak át a Local Vintage Company tagjai, amelyek kifejezetten az 1920-as évek Magyarországának jellegzetes slágerei voltak. Fotó: Bognár Lás

Ismét színpadon a soproni Local Vintage Company

Vissza a húszas évekbe!

| Kóczán Bálint | Sztárok

A Jazz&Bor sorozat keretében lép fel Sopron különleges formációja, a Local Vintage Company. Magyarországon kevés az olyan, szvinget képviselő zenekar, mint ők. Szénási-Szabó Diával és Vida-Veres Imolával beszélgettünk.

– Ismét színpadra álltok. Hogy készültök?

– Dia: A Pro Kultúra felkérésére már tavaly augusztusra elkészítettük azokat az átiratainkat, amelyek a mostani koncertünk gerincét is adják majd. A soproni népszavazás századik évfordulójára, a Hűség 100 programsorozatra olyan dalokat dolgoztunk át, amelyek kifejezetten az 1920-as évek Magyarországának jellegzetes slágerei voltak. Többségük magyar nyelvű dal, de van közöttük ismert angol nyelvű standard is. A Jazz&Bor keretein belül már korábban is volt szerencsénk bemutatni egy másik repertoárt, így tapasztalatból mondhatjuk, hogy a rendezvény miliője különösen közel áll hozzánk. Ez a lokál hangulat igazán a mi világunk, így alig várjuk, hogy színpadra álljunk!

– Mi történt veletek az elmúlt hónapokban?

– Imola: Ahogy a pandémia során a legtöbb formáció számára, nekünk is csendesen, ötletelésekkel teltek az elmúlt hónapok. A zenekar tagjaival folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, egyeztettük a felmerülő terveket. Nagyon készülünk az előttünk álló nyári szezonra.

– A Local Vintage Company egy különleges csapat…

– Dia: Ezt a zenei stílust – a szvinget – az országban nem sok zenekar képviseli. A műfaj mellett a csapat viszonylag nagy létszáma és a hangzás sokszínűsége is szokatlan.

– Imola: Szeretjük, hogy az ismert dalok feldolgozása során sokszor kap teret a kreatív átiratkészítés és a hangszeres improvizáció is. A többszólamú énekfelrakások, a változatos hangszerpark, különleges hangszerelés és a korhű színpadi megjelenés mind hozzájárulnak, hogy a produkció minden színpadon megállja a helyét. Épp ezért jól összekapcsolható a többi művészeti ággal: táncművészettel, színházzal, irodalommal. Ezekben az együttműködésekben pedig igazán egyedi produkciók születhetnek.

– Milyen kilátások vannak a nyárra?

– Dia: Természetesen szeretnénk minél többet zenélni, koncertezni. Több nyári helyszínre, fesztiválra is kaptunk meghívást, többek között Szakál Attila jóvoltából, de szeretnénk idén minél többször Sopronban és környékén is megmutatkozni.

– Imola: A repertoárunkat folyamatosan bővítjük, illetve a közeljövőben saját szerzeménnyel is készülünk, melyet a zenekar tagjai írnak.

JAZZ&BOR: Local Vintage Company, Február 26., szombat 19 óra, Liszt-központ

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...