Vidám őszi trend

| Madarász Réka

Nehéz elhinni, de lassan közeledik az ősz. A hidegebb napokra érdemes felkészülni – ha lélekben nem is, legalább néhány új ruhadarabbal. Az idei szezon divatja hihetetlenül változatos, melyre továbbra is a retró nyomja rá a bélyegét.

A 80-as, 90-es évek hatása már a tavaszi–nyári divatpalettán is érezhető volt. Ősszel még messzebbre nyúlunk vissza az időben: irány a ’70-es évek! Trapéznadrágok, garbók, méretes gombok, kordbársony anyagok lepték el a kifutókat – kócos, dauerolt hajjal kiegészítve. Ugyancsak ezt a korszakot idézi az uniszex öltözködés: a nők és férfiak által is hordható cipők, ruhák és kiegészítők reneszánsza. A maszkulin stílus mellett a nőies vonalak hívei is megtalálhatják a számításaikat: ismét előtérbe kerülnek a masnik és a fodrok. Ebben a szezonban feltétlenül be kell szereznünk egy hatalmas masnival díszített blúzt. Óriási népszerűségnek örvendenek a patchwork ruhák. A tervezők természetesen újraálmodták az egymástól eltérő darabokból összeállított öltözékeket is: a klasszikus négyzet forma helyett gyakran téglalapokat vagy csíkokat illesztenek össze. Idén új irányzat született a divatban: a futurisztikus retró. A sportos elemeket felvonultató irányzat jegyében már nyáron is találkozhattunk feliratokkal a kilencvenes éveket idéző topok vastag pántjain. Ezek a díszítőelemek most átkerülnek a pólókra, a cipők pántjaira vagy a bevásárlótáskákra. A vastag keretes napszemüvegek és blúzruhák szintén retró hatásról árulkodnak. A kötött áru szerelmeseinek továbbra sem kell megválniuk kedvenceiktől. A tél közeledtével bátran felvehetnek akár egy földig érő kötött pulóvert. A túlméretes darabok a hidegben természetesen szintén kötött anyagból készülnek, ezekkel azonban vigyázni kell, mert – a közhiedelemmel ellentétben – a ducibbaknak kifejezetten előnytelenek. Hódítanak a műbőr ruhák és a pufi dzsekik, a csizmák szára pedig ismét térd fölé kúszik.  

A letisztult fekete-fehér összeállítás mindig elegáns, de erőteljes, élénk színekkel, például trópusi naranccsal és citrommal is feldobhatjuk a szürkébb hétköznapokat. Színes, mintás, vicces zoknikkal is magunkra vonhatjuk a tekinteteket, pláne, ha kikandikálnak a cipőből. 

Teljes verzió