Vértezzük fel az immunrendszerünket!

| Madarász Réka

A vírusok terjedése arra késztet mindenkit, hogy megtalálja a saját maga számára legmegfelelőbb védekezési módot. Ha az immunrendszerünket megerősítjük, nagyobb esélyünk van arra, hogy megelőzzük a kellemetlen tünetek kialakulását.

A gyógyszertárakban kapható készítményeket két nagy csoportba sorolhatjuk: a gyógyszerekre és az étrend-kiegészítőkre. Mi is a különbség a két kategória között? 

– A gyógyszereknek magasabb minőségi követelményeknek kell megfelelni, melyeket a gyógyszertörvény szabályoz. Ezek megnyilvánulnak a gyártás és a forgalmazás, sőt még a selejtezés során is – tudtuk meg Lengyelné dr. Horváth Gyöngyitől, a Than Károly Patika ügyvezetőjétől. – Az étrend-kiegészítők – ahogy a nevükben is benne van – a táplálékainkat egészítik ki, így az élelmiszertörvény hatálya alá tartoznak. És mint tudjuk, egyik élelmiszerről sem állítjuk, hogy gyógyhatása lenne. A forgalmazásukat elég bejelenteni, és esetükben nincs szigorú hatósági ellenőrzés.

A patikákban dolgozó szakemberek a gyógyszerekkel kapcsolatos szakmai információkhoz hozzájuthatnak, viszont az étrend-kiegészítőkről csak a dobozukon szereplő leírás ad felvilágosítást számukra is. A Biztonságos Étrend-kiegészítő Program segítségével tudják ellenőrizni azokat a készítményeket, amelyek olyan minőségi követelményeknek felelnek meg, hogy gyógyszertárban is forgalmazhatóak. A legjobb kontroll pedig az, hogy a gyártók maguk is bevizsgálják egymás termékeit. Mivel hatalmas a kínálat, érdemes szakember segítségét kérnünk a választásnál.

– Az immunrendszert elsősorban vitaminkészítményekkel vértezhetjük fel. A C-vitamin nagy adagban fokozza a fehérvérsejtek teljesítőképességét, melyek „a szervezet katonáiként” megakadályozzák a baktériumok, vírusok betolakodását – folytatta a szakgyógyszerész. – A D-vitamint sokáig csontritkulásban szenvedőknek ajánlották csak, az utóbbi évek kutatásai azonban azt mutatják, hogy a felső légúti betegségek megelőzésében, leküzdésében is fontos szerepet játszhat. Ugyancsak oda kell figyelni a B-vitaminok (B6, B12) jelenlétének biztosítására. Lehetőleg minél többet tartózkodjunk a szabad levegőn, és rendszeresen mozogjunk! Az izmok megfelelő működéséhez elengedhetetlenek az ásványi anyagok, különösen a magnézium és a kalcium. 

Teljes verzió