Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Varga Gáboré az év albuma
– A siker forrása a hangszer mögötti kitartó és szenvedélyes gyakorlás és a hangok szeretete – vallja Varga Gábor

A soproni dzsesszzenész új, nemzetközi lehetőségek kapujában áll

Varga Gáboré az év albuma

| Kóczán Bálint | Sztárok

Óriási elismerésben részesült Varga Gábor, ugyanis triójával az öt évvel ezelőtt kiadott Cool Jazz lemeze Az év albuma lett dzsesszkategóriában. Magyar kiadvány ilyen elismerést még nem nyert.

– Mit is takar ez Az év albuma elismerés?

– A NativeDSD az ultramagas felbontású kiadványokat összegyűjtő és terjesztő nemzetközi szervezet. Az év albuma díjat különböző kategóriákban ítélik oda, mi a dzsesszalbumok között diadalmaskodtunk. Az elbírálás során a tartalmi és a formai, tehát a felvétel technikai minőségét is értékelik, így ez a díj nemcsak a zenekar kizárólagos érdeme, hanem a hangmérnökön is múlik, így Dexter neve a Hunnia Records részéről kihagyhatatlan.

– Milyen formátumban jelent meg az album?

– Ezek a felvételek természetesen elérhetőek hagyományos CD, LP, illetve online letölthető formában is, de ezen túl, akinek van lehetősége kihasználni, hozzájuthat az élő zenét legjobban megközelítő DSD256 formátumhoz is.

– Hogy fogadtad a hírt?

– Már az is nagy meglepetés volt, hogy egyáltalán jelöltek, az első hely pedig abszolút hihetetlen számomra. Azért tartom különösen fontosnak és értékesnek, mert erről az elismerésről több ezer kilométerre döntenek, semmilyen ráhatása nincs senkinek, tehát ez egy organikus eredmény.

– Mit jelent ez a karrieredben?

– Valószínűleg rengeteg lehetőség elérhetőbb közelségbe kerül. Nyilván most a pandémia kapcsán koncertmeghívásokra nem lehet számítani, de semmi nem tart örökké. Reméljük, hogy a zenei szcéna világszintű normalizálódása után sokkal konkrétabban érzékelhető lesz egy ilyen siker hosszú távú hatása. Nem utolsó sorban a Varga Gábor Jazz Trio vagy Quartet neve olyan helyekre is eljut ahova egyébként szinte esélytelen lett volna.

– Mik a további tervek?

– Kihasználva ennek a sikernek a kedvező hozadékát, reményeink szerint még januárban stúdióba vonulunk. Ebben a különleges helyzetben elsősorban az online jelenlét és megjelenés az, amire számíthatnak világszinten a zenei formációk. Úgy érezzük, hogy számunkra kivételes lehetőség ez a nemzetközi publicitás a high end felvételek piacán. Mindentől függetlenül azért a legfontosabb terv a jövőt illetően továbbra is a minőségi zene alkotása és az abszolút alázat a zene kimeríthetetlen végtelenjével szemben, hiszen minden siker forrása a hangszer mögötti kitartó és szenvedélyes gyakorlás és a hangok szeretete.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...