Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Változatos bútorszövetek
– A mintás szövetek helyett már inkább egyszínű anyagokat keresnek a vásárlók – mondta Greilinger Mihály, egy soproni lakástextildiszkont tulajdonosa. Fotó: Filep István

Változatos bútorszövetek

| Madarász Réka | Sztárok

Egyre nagyobb választékban állnak a rendelkezésünkre a bútorszövetek. Nemcsak az anyagok és a minták, hanem a gyártás módja is eltér a korábbiaktól.

– A régebbi, favázas bútorokat több okból is érdemes újrahúzni: kényelmesek, már megszoktuk őket, és azt is csak kevesen tudják, hogy egy jó szakember még a formájukat is képes megváltoztatni – tudtuk meg Greilinger Mihálytól, egy soproni lakástextildiszkont tulajdonosától. – Ma a szintetikus anyagok világában élünk, és a vevők azt igénylik, hogy a szövet könnyen és gyorsan tisztítható legyen.

Kétféle eljárással állítanak elő a gyártók víz- és portaszító szöveteket: vagy maga a szövetszerkezet kap egyfajta filmréteget, amely – a tisztítás, dörzsölés hatására – fokozatosan veszít a kopásállóságából. Az ezzel a módszerrel készült szövet a lakossági igényeket teljesen kielégíti. Az Aqua­Clean technológia alkalmazása során a fonal kap védelmet, és csak utána dolgozzák bele a vászonba. Az ezzel az eljárással előállított szövetek tartósabbak, azonban drágábbak is. Az idők során a hagyományos szövési eljárásokat felváltotta a kasírozás, vagyis amikor a szövet látható oldalát egy hordozóanyaghoz ragasztják.

– A választásban egyre nagyobb szerepet kap a divat is – folytatta a szakember. – A hagyományos, mintás szövetek helyett ma már inkább egyszínű vagy fonalában színezett anyagokat részesítenek előnyben a vásárlók. Rendkívül népszerűek a minimál stílusra jellemző színek: a fehér, a fekete és a szürke. Én senkit nem beszélek rá semmire, hiszen akkor fogja igazán a magáénak érezni a színt és a mintát, ha ő hozza meg a döntést.

Sajnos még mindig kaphatóak a kereskedelmi forgalomban olyan műbőrök, amelyek felülete 2–3 év alatt szétmállik. A régi műbőr a PVC volt, amit azért cseréltek le ezekre az úgynevezett textilbőrökre, mert nem keltenek hidegérzetet. A valóban jó minőségű műbőrök kopásállósága magasabb, mint a valódi bőröké, viszont az áruk is eléggé borsos.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...