Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Üvegbe burkolt harmonikus világ

| Köves Andrea | Sztárok

Az egyik legnevesebb hazai üvegművész Sopronban él. Munkáit, kurzusait nemcsak Európában, hanem Amerikában is kiemelt figyelem övezi. Edőcs Márta alkot és szárnyal a maga csendes módján.

Az alkotó erdő ölelte házikójában ültünk le beszélgetni, körbenézek: a többféle stílus finoman olvad egymásba, mindenből sugárzik a harmónia. Edőcs Márta üveg designtárgyain, egyedi ékszerein keresztül hangulatokat, érzéseket rögzít. A művészt nem az üveg csillogása érdekli, hanem a formákban, struktúrákban, anyagban rejlő szokatlan lehetőségek: a kísérletezés élteti.

– Érdekes módon annak köszönhetem az üvegművészetet, hogy a pályám elején nem vettek fel az Iparművészeti Egyetemre, így az ottani tanulás helyett nagyon gyorsan elkezdtem járni a saját utamat – mesélte az alkotó. – Akkoriban barátaimmal felkerestünk egy színes üvegeket felvonultató kiállítást Németországban, az ott látottak teljesen beszippantottak. Ezután beszereztem a fellelhető szakkönyveket, először autodidakta módon ismerkedtem az üveges szakma alapjaival, majd nemzetközi kurzusokon vettem részt. Virágházikókat csináltunk egy kis csapattal, amelyek iránt egyre nagyobb lett a kereslet, majd belsőépítészeti üvegeket készítettem tiffany technikával, ezek egy része soproni vendéglátóhelyeken mind a mai napig megtalálható. A 2000-es évek elejétől egyedi tárgyakat készítek, sokat kísérletezek technikákkal, melyeket svájci, ausztriai és amerikai kurzusokon tanítok is.

Edőcs Mártát saját kíváncsisága vitte az üvegékszerek felé: először magának készítette őket, majd eljutottak hazai és nemzetközi kiállításokra is. Először az üvegelemek születnek meg a kemencében formába való olvasztással vagy lángon kialakítva. Ezekhez minőségi amerikai és muránói alapanyagokat használ, különös figyelmet fordít a színárnyalatok kiválasztására, a munkafolyamat végén ezüsttel kombinálva válnak hordhatóvá ékszerei.

Márta az ékszerek mellett egyedi galériatárgyakat is alkot: hisz abban, hogy a minket körbevevő jó tárgyak képesek harmóniát, pozitív energiát sugározni, hatnak a mindennapjainkra, a hangulatunkra.


Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...