Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Úton az új Dalriada lemez
A héten jelenik meg a Dalriada Őszelő című albuma, ez a soproni banda 11. lemeze.

A soproni zenekar a pandémia alatt sem tétlenkedett

Úton az új Dalriada lemez

| Kóczán Bálint | Sztárok

A pandémia ellenére is meglehetősen termékeny időszakon van túl a Dalriada. A népszerű soproni zenekar új lemeze a napokban jelenik meg, az elmúlt hónapokban pedig több videoklipet is készített. Ficzek András zenekarvezetővel beszélgettünk.

– Úgy tűnik, hogy a pandémia sem vetett vissza benneteket a munkában…

– A járványhelyzet egy teljes magyar és nemzetközi turnét is érintett tavaly. Bár pár magyar koncertet meg tudtunk tartani, viszont a szeptemberi lemezmegjelenést és ezzel egy komplett Európa-turnét sajnos el kellett halasztanunk. Ezzel együtt sem tétlenkedtünk, hiszen felvettük az új albumot, befejeztünk két videoklipet és készítettünk egy feldolgozást is, ez utóbbi dal a Kalapács zenekar előtt tisztelgő Kikalapált Dalok című kiadványon jelent meg, Sólymok fészke címmel. A trianoni békeszerződés 100. évfordulójára pedig a Hazajáró műsort jegyző Dextramédia csapatával készítettünk egy akusztikus dalt, Ezer Csillag elnevezéssel.

– Mit kell tudni a legújabb, Betyár-altató című dalhoz készült klipről?

– A zenekaros részeket még tavaly júniusban forgattuk az Alföldön, a szereplős jeleneteket pedig további más helyszíneken. A cél a 19. századi magyar pusztai betyárvilág, betyársors elmesélése volt, egy amolyan eastern műfajú zenés film, amely egyébként időben nagyjából egybe is esett a vadnyugat hőskorával. Igyekeztünk törekedni a történelmi hitelességre, így hagyományőrzők, csikósok is megjelennek a videóban korabeli ruházatban, korabeli díszletek között.

– Úton az új lemez…

– Március 18-án jelenik meg Őszelő című albumunk, amelyet 2019–2020. folyamán írtunk és vettünk fel. Ismét nagy segítségünkre volt a szintén soproni Fajkusz Banda, velük már régi barátságot ápolunk. Ez már 11. lemezünk és tíz dalt tartalmaz, amelyek a magyar történelemből, a rég- és közelmúlt eseményeiből szemezgetnek. 1848–49-ről éppúgy hallható szerzemény, mint a Rákóczi-szabadságharcról. Emellett hangsúlyos a már említett betyárkorszak, de népmesei, regés, mondai ihletésű alkotások szintén megtalálhatóak a kiadványon. A lemezen mutatkozik be a zenekar új dobosa, Monostori Ádám.

– A Dalriada nemzetközi szinten is hírnevet szerzett, de a járvány után újra kell kezdeni az építkezést. Ez mit jelent számotokra?

– Mi nem tudunk mást tenni, mint ezekben a válságos időkben egy kis felüdülést, kis „kapaszkodót” kínálni a zenéinkkel azoknak, akik kíváncsiak ránk. Egy biztos: az online támogatásra most minden előadónak nagyobb szüksége van az életben maradáshoz, mint valaha.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...