Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újra divat lett az otthoni varrás
– A kezdőknek konyhai kiegészítők varrásával érdemes próbálkozni – javasolta Csizmazia Zsuzsanna. Fotó: Filep István

Újra divat lett az otthoni varrás

| Madarász Réka | Sztárok

Sokan kreativitásuk megélése érdekében, mások ruhák átalakítása vagy javítása céljából szereznek be maguknak egy varrógépet. A varrás nemcsak kikapcsol, de kifejezetten hasznos időtöltés is.

Több mint 30 éve dolgozik varrónőként Csizmazia Zsuzsanna, akinek a varrás nemcsak a munkája, hanem a hobbija is: szabadidejében az otthonát díszítgeti saját készítésű csecsebecséivel. Mindent megalkot, amit csak kigondol: legutóbb a lánya veblenjét (selmeci hagyományokhoz kapcsolódó egyenruháját) kreálta meg.

– Fantasztikus érzés, amikor az ember körbepillant az otthonában, és a saját alkotásai néznek vissza mindenhonnan – osztotta meg velünk tapasztalatait Zsuzsi. – A kezdőknek konyhai kiegészítők – konyharuha, edényfogó, kötény – varrásával érdemes belevágniuk a tevékenységbe. A maszkok elkészítése is rendkívül egyszerű – a YouTube tele van a varrás fortélyaiba beavató videókkal. Ma már egyre fontosabb a környezettudatos szemlélet: hogy ne kelljen nejlonzacskókat használni a bevásárláshoz, bárki néhány perc alatt varrhat magának zöldség- és kenyereszsákokat.

Aki komolyabban szeretne varrással foglalkozni, érdemes egy varrótanfolyamot elvégeznie, de az ügyesebbek anélkül is képesek megtanulni kezelni a háztartási varrógépet. Rengeteg szabásmintát ki lehet nyomtatni a netről, de Zsuzsi a kezdőknek az örök klasszikus Burda magazint ajánlja, aminek már molett változata is van.

– Ma már sokan a ruhákat sem szeretnék feleslegesen felhalmozni, hanem inkább egy alap gardróbban gondolkodnak: legyen néhány minőségi, jól variálható darabjuk – folytatta a varrónő. – Ezekhez érdemes varrónő segítségét kérnünk, főként, ha nem vagyunk annyira szerencsések, hogy konfekcióméretekkel rendelkezzünk. Ha valamilyen egyedi ruhakölteményt álmodunk meg, akkor is rengeteget tud segíteni egy tapasztalt szakember.

Rózsa készítése kezdőknek: Hajtsunk félbe egy keskeny csíkot (kb. 3 centiméter) az anyagból, varrjuk végig a szélét, ráncoljuk be, tekerjük össze szép virágformává, majd húzzuk össze az alját. Készen is van a csodálatos rózsánk, ami akár a ruhánkat, akár a lakásunkat is díszítheti.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...