Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

TRX sportos kismamáknak

| Madarász Réka | Sztárok

A kismamáknak összeállított TRX-gyakorlatok azoknak is nagyszerű segítséget nyújtanak, akik korábban nem sportoltak, és a várandósság előtt komolyan edző anyukáknak is megfelelő mozgásformát biztosítanak a kilenc hónapra.

Az eredetileg az amerikai tengerészgyalogosok számára kifejlesztett saját testsúlyos mozgásforma, a TRX világszerte egyre divatosabb, és a rehabilitáció területén is mind gyakrabban alkalmazzák, hiszen a felfüggesztett TRX-hevederek az ízületek tehermentesítése mellett olyan belső izmokat is átmozgatnak, amelyeket egyébként rendkívül nehéz lenne edzeni. A TRX-edzés egy funkcionális tréning, amely során egy gyakorlattal több izomcsoportot is megmozgatunk. A TRX-gyakorlatok fejlesztik az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt is.

Alaposan megmozgatják az izmokat, anélkül, hogy vérbőséget, feszülést okoznának az alhasban, vagy bármilyen szinten veszélyeztetnék a magzat egészségét. A kismamák a TRX-gyakorlatok 40 százalékát ugyanúgy végezhetik, mint bárki más.

Jahn Krisztina 14 éve jógaoktatóként tevékenykedik. Az eltelt évek során egyre többen keresték fel gerinc-, illetve térdproblémákkal, ami folyamatos továbbképzésre ösztönzi. Így talált rá 4 éve a rehabilitációs TRX-képzésre, amit gyógy­tor­násztréner közvetítésével tanult meg.

– A kismama TRX legfontosabb célja, hogy segítsünk a várandósoknak minél könnyebben megélni a testük változásait – avat be a részletekbe Kriszti.  – A pocak növekedése miatt eltolódik a súlypont, és az általában is problémás deréktáji szakasz még jobban terhelődik. A foglalkozások során megerősítjük a CORE izmokat, levesszük a terhet a deréktáji szakaszról, és kialakítjuk a helyes testtartást.

Az órákra a várandósság 16. hetétől a szülésig lehet járni. Kriszti tapasztalatai alapján már egy foglalkozás után is érezhető a jótékony hatás. A kismamák a jóga mellett egyre szívesebben választják a TRX-foglalkozást is.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...