Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Trendi hatóanyagok a bőrápolásban
A legújabb trend szerint szinte nincs is arcápoló vitamin nélkül. Fotóillusztráció: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Trendi hatóanyagok a bőrápolásban

| Madarász Réka | Sztárok

Vannak olyan hatóanyagok, amelyekkel a kozmetikai termékekben úton-útfélen találkozhatunk, ám nem biztos, hogy tudjuk, miért tartalmazzák a krémek, pakolások és egyéb termékek.

Minden korszaknak megvannak a maga bőrápolási sztárösszetevői. A legújabb trend szerint szinte nincs is arcápoló vitamin nélkül. Nagy kérdés, hogy mivel teszünk jobbat magunknak: ha esszük vagy ha kenjük a vitaminokat? A szakemberek szerint bizonyos vitaminokat tablettában, étrend-kiegészítőkben vagy étellel javasolt magunkhoz venni. Ilyen például a D-vitamin, melynek pozitív hatásai széles körben ismertek, illetve a K-vitamin, ami a véralvadásban játszik szerepet, valamint a sebgyógyulást, az esztétikai beavatkozások utáni bőrregenerálódást segíti. Striákra, visszerekre is gyógyírt jelenthet. Ezen túlmenően természetesen a krémek, szérumok összetevői között is előnyös lehet egy kis vitamintöltet.

– Mi mással is kezdhetném, mint a C-vitaminnal, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára, és bőrünk ápolásában is fontos szerepet tölt be? – tette fel a kérdést Mesterházy Márta kozmetikus mester. – A szervezetben – így a bőrben is – a C-vitamin segítségével termelődik a kollagén. Hiánya az erek, a csontok és a porcok károsodásához és súlyos betegségekhez vezethet.

Az E-vitamin erős antioxidáns, megvédi a bőrt a káros környezeti ártalmaktól, hidratál, így megóvja a hámréteget a sérülésektől. A B-vitamin támogatja a bőrsejtek megújulását, segít megőrizni a bőr rugalmasságát. Gyulladáscsökkentő hatása mellett javítja a bőr anyagcseréjét is. Fogyasztásával javítható a bőr és a haj állapota.

– Napjainkban óriási népszerűségnek örvend az argánolaj, más néven marokkó aranya is – folytatta Mesterházy Márta. – Az egyik legértékesebb olaj, a kozmetikai iparban pedig állandóan visszatérő összetevő. Alkotóelemei között zsírsavak is megtalálhatóak, például a linol-, a linolén-, a polmitin- vagy a sztearinsav. Kozmetikumokban Angania spinosa és kernel oil néven találjuk meg. Simává, puhává teszi a bőrt, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Lábápolás házilag

Lábápolás házilag

2024. 05. 29. | Madarász Réka

Azt mondják, ha valaki egyszer elkezd pedikűröshöz járni, akkor már mindig kell. Azért is fontos a lábunk rendszeres otthoni ápolása, hogy ne adódjana...